OPINEWS

Pse humbi Albin Kurti?

Pse humbi Albin Kurti?

Baton Haxhiu/ Albanian Post

Tregimi ndër shqiptarë se çdo çudi zgjat jo më shumë se tri ditë dhe pastaj kalohet në një tjetër ngjarje çuditëse, për ta harruar atë të para tri ditëve, duke dashur kështu të shpjegohet mbamendja kohëshkurtër, mund të mos jetë aq i vërtetë sa e ka edhe famën.

Në Kosovë, qytetarët kanë treguar se mbajnë mend pak më shumë e pak më gjatë se veç tri ditë. Zgjedhjet e fundit tregojnë se memoria e tyre punoi fort kur u afruan pranë kutive të votimit.

Historia, tashmë mbi 20-vjeçare e demokracisë kosovare, nuk kujton një tjetër rast kur një parti përgjysmohet në vetëm gjashtë muaj dhe dorëzon elektoratin për mbi 50 për qind.

Lëvizja Vetëvendosje, nga 50.28% më 14 shkurt, ka rënë në 25.7% më 17 tetor. Nga 438 mijë e 335 vota më 14 shkurt, ka rënë në 205 mijë e 804 vota.

Si mund të humbasësh afro 250 mijë vota brenda gjashtë muajsh?

Arsyet janë të shumta, por adresa shpjeguese është një – Albin Kurti.

Studimet tregojnë se partitë populiste, siç është Lëvizja Vetëvendosje, kur vijnë në pushtet ndryshojnë shumë. Ato i largohen radikalitetit të opozitës dhe moderohen brenda strukturës shtetërore. Por, ndryshimi i Lëvizjes Vetëvendosje në kaq pak kohë nuk është moderim, është tjetërsim.

Disa video të publikuara të Albin Kurtit në vitin 2011 e 2016, kur fliste për aksionet e policisë në Veri si opozitar, dhe ato çfarë thoshte tani, mund të kenë çuditur edhe besimtarët më të mëdhenj të tij.

Derisa në vitin 2011 tregonte në Parlamentin e Kosovës se si dorëzimi i kufirit nën përkujdesjen e KFOR-it ishte heqje dorë nga pavarësia, në vitin 2021 ai kërkoi negocim në Bruksel që kufiri t’i dorëzohet KFOR-it.

Derisa në vitin 2011 vetënegocimin për Veriun e konsideronte dorëzim, në vitin 2021 ai doli në konferencë duke treguar se si ata donin negociata në Bruksel, por po refuzonte Serbia.

Situata e fundit në Veri, e shkaktuar nga vetë Kurti, për hesapet e veta, e tregoi atë ashtu siç nuk e kishin menduar, sidomos mbështetësit. Ai mbase befasoi edhe veten me situatën e sikletshme në të cilën u gjend.

Një përshkrim i figurës së tij në dy konferenca të rralla për Veriun, shpalosin atë që disa njerëz të afërt të tij, privatisht, e thoshin. Kurti u frikësua dhe frika e tij reflektoi. Atë e tradhtoi qëndrimi dhe mimika, derisa vetë tradhtoi qëndrimet e dikurshme. “Shko në Bruksel dhe prano ç’të japin”, i kishte thënë Kurti Besnik Bislimit.

Një studimi më të përgjithshëm për të arritur në një përfundim më konkret do t’i nevojitet kohë më shumë, por rezultati i mbrëmshëm ofron hapësirë edhe vetëm një ditë prapa, për të dhënë disa nga arsyet e rrëzimit të Vetëvendosjes në këtë 17 tetor:

Nëse politikanët e pushtetit në Kosovë gabuan për 20 vjet, ardhja në pushtet e Kurtit tregoi se ai nga opozita mashtroi për 20 vjet. Dha një opsion politik, i cili nuk ekzistonte. Me narracione abstrakte krijoi një iluzion te populli se gjithçka është e thjeshtë, situata nuk është e komplikuar dhe ata po humbasin parajsën se nuk po e zgjedhin atë për t’i qeverisur.

Kurti nuk doli për t’i komentuar rezultatet zgjedhore si lider partie, por për më tepër nuk ka dalë as ta komentojë procesin zgjedhor, meqë i takon si kryeministër.

Por, ky duhet të jetë politikani Kurti. Pushteti e ka veshur me fuqi, por e ka zhveshur nga miti që kishte krijuar për veten. Me të përfundon edhe epoka e politikanëve në Kosovë, që duan pushtet për të ardhmen, duke u thirrur në të kaluarën.

Nga 17 tetori, jo më. E kaluara nuk shërben. Madje, e kundërta. Duke ia nxjerrë kontradiktat, e kaluara e tij e ka ndëshkuar Kurtin, duke ia rrënuar rrëfimin për profetin politik.

Të fundit