Putin: Rusia bëhet vendi i parë që aprovon një vaksinë COVID-19, u provua te njëra nga vajzat e mia  

Presidenti Vladimir Putin tha sot se Rusia ishte bërë vendi i parë në botë që dha miratimin rregullator të një vaksine COVID-19 pas dy muajsh të testimit njerëzor.

Duke folur në një takim qeveritar në televizionin shtetëror, Putini tha që vaksina, e zhvilluar nga Instituti Gamaleya i Moskës, ishte e sigurt, madje ishte provuar edhe tek njëra nga vajzat e tij, shkruan reuters.

“Unë e di që funksionon në mënyrë efektive, formon imunitet të fortë dhe po e përsëris, ka kaluar të gjitha kontrollet e nevojshme,” tha Putin.

Ai tha se shpresonte që vendi së shpejti të fillojë prodhimin në masë të vaksinës.

Rregullatorët në të gjithë botën kanë këmbëngulur që nxitimi për të zhvilluar vaksina COVID-19 nuk do të rrezikojë sigurinë. Por sondazhet e fundit tregojnë mosbesim në rritje të publikut në përpjekjet e qeverive për të prodhuar me shpejtësi një vaksinë të tillë.

Punëtorët shëndetësorë rusë që trajtojnë pacientët COVID-19 do t’u ofrohet mundësia e vullnetarizmit për tu vaksinuar menjëherë pas miratimit të vaksinës.

Më shumë se 100 vaksina të mundshme janë duke u zhvilluar në të gjithë botën, në përpjekje për të ndaluar pandeminë COVID-19. Të paktën katër janë në gjykimet njerëzore të Fazës III, sipas të dhënave të OBSH.