Rama flet për 11 vjeçarin e bllokuar në kampin terrorist në Siri: Kemi një plan, por nuk është çështje ambasadash

Kryeministri Edi Rama deklaroi se autoritetet shqiptare kanë nisur nga puna për të risjellë në Shqipëri gratë dhe fëmijët shqiptarë të cilët u bënë pjesë e Shtetit Islamik dhe tani rrezikojnë jetën në Siri.

Por kreu i qeverisë, i ndikuar nga emisioni i “Le Iene” në Itali, tha se problemi është mjaft i komplikuar dhe se asgjë nuk varet nga autoritetet shqiptare. Pa hyrë ën detaje, ai shtoi se një grup pune po merret për ta zgjidhur këtë çështje.

Opinioni publik shqiptar u trondit nga emisioni “Le Iene”, ku u tregua historia e Alvinit, 11 vjeçar, i cili qëndron janë një kamp ku strehohen terroristë në territorin kurd në Siri.

Akuzave se ambasada shqiptare ën turqi nuk iu gjend fëmijës për ta ndihmuar, Rama iu përgjigj se asnjë shtet nuk ka arritur të marrë shtetasit e vet.

“Prej disa kohësh unë kam nxjerrë një urdhër, është një material i klasifikuar që nuk mund ta ndajmë dot me publikun për shkak të sensibilitetit të lartë lidhur me personat, familjet që gjendjen ëna të territor si pasojë e përfshirjes së burrave në një luftë, për të tjerë, në funksion të organizatës terroriste dhe kriminale të ISIS-it. Shqetësimi ynë ka qenë i lidhur me nevojën për të aksesuar piëkrisht këto kame, kua k edhe një numër grash dhe fëmijësh.

Dhe në bashkëpunim me partnerët amerikanë, ne kemi zhvilluar një proces të tërë, identifikimi, disponojmë, të dhëna mbi identitetin shumë prej personave, por e përsëris janë të dhëna shumë sensitive, për shkak se ata njerëz janë të rrezikuar me jetën e tyre në mënyrë të përditshme. tërheqja e tyre në ato kampe nuk bëhet as me ambasada, as me ambasadorë.

Sepse akessi dhe gjithë procesi është tejet i komplikuar dhe kërkon një koordinim me partnerët. Ne kemi punuar intensivisht, kemi një plan të tërë veprimi të rakorduar me partnerët tanë kryesorë. ka një sur grupesh të përfshira në këtë proces, nuk dua të ndaj më shumë informacion,  por dua t’ju them të gjithëve se po të ishte një çështje ambasadash, apo ambasadorësh, edhe vendet e tjera do të kishin tërhequr individët, dhe në radhë të parë gratë dhe fëmijët, që janë në radhë të parë zgjedhje të gabuara të prindërve apo të arme. Ndaj janë të përfshië në një situatë dramatike.

Kam komunikuar me babanë e djalit dhe ia kam sqaruar se kjo është një çështje që nuk varet nga ne. Nuk është çështje e strukturave tona diplomatike, sepse nuk bëhet fjalë për kame refugjatësh të zakonshëm. natyrisht që gazetarët mund të hyjnë në këto kampe.

Është komplet gjë tjetër për të shkuar e për të kryer një operacion tërheqje. Duke shprehur keqardhjen, dëshiroj ta ndaj me të tërë se e vërteta ëhstë kjo dhe së fundmi situata është më e komplikuar, pasi  në a ë territor ka një situatë përplasjeje luftarake. Ne do të vazhdojmë punën që kemi bërë dhe jemi në koordinim të plotë me partnerët.

Ju e patë një thirrje që e bëri presidenti i SHBA-së, ua bëri evropianëve për të tërhequr njerëzit. edhe në Itali, ku u transmetua ky emision nuk ka bërë tërheqjen e njerëzve, sepse është një operacioni mjaft i komplikuar.

Fokusi ynë gratë dhe fëmijët dhe ën bashkëpunim me partnerët, edhe me forcat turke, jemi grumbulluar informacion dhe ka një plan për t’i nxjerrë. Është përgatitur infrastruktura e nevojshme për transportimin tyre dhe një plan specifik masash për trajtimin tyre në Shqipëri.”, tha Rama në konferencë për shtyp.