Raporti italian për drogën: Shqipëria kanali kryesor i transportit të marijuanës përmes detit Adriatik

Në raportin vjetor për drogën të publikuar nga Drejtoria e Përgjithshme e Antidrogës italiane, Shqipëria mbetet kanali kryesor i transportit të marijuanës përmes detit Adriatik drejt Italisë e shtetasit shqiptarë të arrestuar e të denoncuar për trafik lëndësh narkotike  përbëjnë përqindjen më të lartë të numrit të përgjithshëm të trafikantëve të drogës.

Viti 2018 konsiderohet viti me sekuestrimin rekord të drogës që prej 1985.

Pjesa më e madhe e sasisë së marijuanës së sekuestruar në Itali  më 2018 është transportuar nga Shqipëria përmes rrugëve të ndryshme e kryesisht detare.

Antidroga italiane ka sekuestruar gjithsej 14.258,98 kg marijuanë më 2018.

“Shqipëria thuhet në këtë raporti është kanali kryesor furnizues për Italinë e vendi i origjinës i sasisë më të madhe të marijuanës së sekuestruar gjatë këtij viti.. Sasia e së sekuestruar nga Shqipëria është rreth  6.313,6 kg.”

Grupet kriminale shqiptare që merren me trafikun e marijuanës në Itali veprojnë kryesisht në rajonin e Puglias e në Campagna.

Në raport evidentohet se si Shqipëria mbetet së bashku me Hollandën dhe vendi kryesor në Europë i origjinës së trafikut ndërkombëtar të marijuanës. Gjithashtu Shqipëria konfirmohet për 2018 si vendi me shtrirjen më të gjerë të plantacioneve të mbjella me hashash në Europë e pas saj vjen Republika Ceke.

Raporti i antidrogës italiane thekson raportet e ekspertëve të antidrogës italiane në Ankara të cilat informojnë se nga Shqipëria e Greqia trafikohet në Turqi sasi të konsiderueshme droge e njohur me emrin SKUNK e cila është një derivat kanabis i përpunuar e mjaft i fuqishëm.

Gjithashtu reparti i antidrogës italiane në Shkup thekson se rruga ballkanike e përdorur kryesisht për trafikun e marijuanës dhe heroinës, po vendoset në qendër dhe të trafikut ndërkombëtar të kokainës, siç dëshmon dhe sekuestrimi i rreth 786 kg kokainë në territoret e Shqipërisë, Malit të Zi, Bullgari, Kroaci, Maqedoni, Greqi.

Sipas antidrogës italiane organizatat kriminale shqiptare kanë regjistruar gjatë viteve të fundit një përfshirje të gjerë në magazinimin e kokainës në portet holandeze e belge e cila përdoret më pas për llogari të grupeve të trafikantëve të drogës në Europë. Grupet kriminale shqiptare trafikojnë kokainë nga Spanja e Holanda duke e shpërndarë më pas në të gjithë territorin italian.

Grupet kriminale shqiptare, thuhet në raportin italian,  janë të përfshira dhe në trafikun e heroinës e cila në Itali kontrollohet nga mafia napoletane Camorra në bashkëpunim kryesisht me trafikantë shqiptarë.

Sa shqiptarë janë arrestuar për drogë në Itali gjatë vitit 2018?

Raporti i antidrogës italiane informon se në territorin italiane gjatë vitit 2018 janë arrestuar e vënë nën akuzë për trafik lëndësh narkotike 1917 shtetas shqiptarë, -2 % më pak më pak në krahasim me vitin 2017 kur numri i tyre ishte 1967.

Në vitin 2018 autoritetet gjyqësore italiane kanë denoncuar e arrestuar në territorin italian me akuzën e trafikut të kokainës 1282 shqiptarë, 10.8 % më shumë se sa numri i të arrestuarve shqiptarë më vitin 2017.

Me akuzën e trafikut të heroinës janë arrestuar 150 shqiptarë e -10% në krahasim me 2018 kur numri i tyre ishte 167.

Me akuzën e trafikut të kanabisit, janë arrestuar në Itali 418 shtetas shqiptarë -21% me vitin 2017 kur numri i tyre ishte 533.

Në kufijtë doganorë italianë në vitin 2018 , me akuzën e trafikut të kokainës janë arrestuar 9 shtetas shqiptarë.

Ndërsa për trafik marijuane në kufijtë doganorë italianë janë arrestuar 22 shqiptarë. e për trafik heroinë 4 shqiptarë./ OraNews