Italia letër të hapur për Europën: Merrni shembull nga Shqipëria e vogël, për të cilin premtuat të hapni dyert tuaja burokratike vetëm pesë ditë më parë

*Marrë shkas nga fjalimi i Edi Ramës në 28 mars 2020 me rastin dërgimit të mjekëve shqiptarë në shërbim të italianëve të prekur nga koronavirusi*

Letër e hapur për Europën e popujve

E dashur Evropë, nuk është koha për ndarje, por për unitet.

Një shembull të bukur ju dha nga Shqipëria, nga një komb i vogël për të cilin ju premtuat të hapni dyert tuaja burokratike vetëm pesë ditë më parë duke aprovuar fillimin e negociatave për pranimin e saj në Bashkimin Evropian.

Tani ju duhet të vazhdoni në këtë rrugë guximi dhe dashurie.

Nuk do të jetë e vështirë për ju! Ktheni sytë nga e kaluara për të garantuar një të ardhme.

Do të jetë e mjaftueshme, Evropë e dashur, të rimarrësh kujtesën e historisë suaj, e cila është edhe e jona.

Thjesht lexoni Manifestin largpamës Ventotene për një Evropë të lirë dhe të bashkuar, shkruar nga Ernesto Rossi dhe Altiero Spinelli. Thjesht merrni përsëri rrugën e lashtë të gjurmuar nga baballarët tuaj themelues – De Gasperi, Schuman, Adenauer, Monnet, Spak – dhe, duke ndjekur shembullin e tyre, bëni një proverb të lashtë shqiptar aktual dhe të zbatueshëm, të ruajtur me xhelozi (dhe praktikuar gjatë gjysmë- histori mijëvjeçare italiane) gjithashtu nga arbëreshët / shqiptarët e Italisë:

GUR GUR BËHET MUR (pietra su pietra si costruisce il muro)

Sigurisht, muri i solidaritetit, ndarjes, përfshirjes, sigurisht jo ai i egoizmit, indiferencës dhe përjashtimit që ndonjëherë ju, me zgjedhjet tuaja, kontribuoni për ta ngritur!

Evropa e popujve, më në fund jepni një sinjal të fortë për ta shndërruar këtë emergjencë shëndetësore në një shtytje vendimtare për të realizuar idealet që ju lindi, unitet dhe solidaritet midis qenieve njerëzore; në fund plotësoni nevojat e qytetarëve tuaj, mbështesni ata në të drejtën të ju shikojnë si shtëpinë e përbashkët “të tyre”.

Bindjuni Papa Françeskut dhe thirrjes së tij të përzemërt – “Askush nuk do të shpëtojë vetëm” – nëse vërtet jeni të bindur se themelet tuaja mbështeten në rrënjët e krishtera.

Dëgjoni shtetarë si Sergio Mattarella, të cilin ne italianët i falënderojmë sepse e konsiderojmë atë një pikë referimi të qëndrueshme për rindërtimin tuaj.

Qytetarët tuaj të përulur

………………..

* Ky apel iu drejtohet zyrave më të larta institucionale të Komunitetit Evropian për t’i nxitur që me guxim dhe në përputhje me arsyet kulturore dhe morale të vetë Bashkimit Evropian politika të integrimit të vërtetë dhe solidaritetit autentik, duke marrë shembullin e vendimit të fundit të qeverisë shqiptare që dërgoi 30 mjekë në Itali për ta mbështetur atë në luftën e vështirë kundër përhapjes së COVID19.

Objektivat janë të shumëfishta:

  • për të stimuluar rritjen e vlerave të solidaritetit dhe integrimit evropian;
  • për të përmbushur vizionin e një kontinenti të bashkuar në interes të përbashkët për ruajtjen e paqes mes popujve,
  • për të rizbuluar arsyet e vërteta të bashkëpunimit social dhe ekonomik,
  • për të rrënjosur bashkëpunimin vëllazëror
  • për të penguar rrugën e ndarjes së çështjeve më të thella të popullatave evropiane
  • të parandalojë kthimin e ndjenjave antevropiane dhe shfaqjen e ideologjive të vjetra dhe të pasuksesshme nacionaliste.

Apeli vjen si një iniciativë e Fondacionit të Universitetit Francesco Solano dhe të dy katedrave të Gjuhës Shqipe dhe Letërsisë së Universiteteve të Palermo dhe Kalabrias dhe ka për qëllim qarqet universitare italiane dhe evropiane, bota e kulturës, shkolla, kisha, etj. punë, shoqata, vullnetare, për të gjitha gratë dhe të gjithë burrat e lirë që kujdesen për fatin e ardhshëm të Komunitetit të popujve evropianë.

buonacausa.org