Flash News

KRYESORE

Rezultatet/ Si ndryshon Parlamenti Evropian pas zgjedhjeve; tronditja që po shkaktojnë ‘radikalët’ dhe ‘të gjelbrit’

Rezultatet/ Si ndryshon Parlamenti Evropian pas zgjedhjeve; tronditja që po

Politiko.al

*Të dhënat janë rezultat i përfundimit të numërimit të votave në 15 shtete, raportimeve paraprake në 12 shtete dhe sondazhit në 1 shtet. Shifrat mund të kenë ndryshime të vogla në vijim...

Bashkimi Evropian do të duket ndryshe pas zgjedhjeve për Parlamentin, që i dhanë një goditje të fuqishme dy grupeve politike historike, Partive Popullore Evropiane (PPE) dhe Aleancës Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve (SD).

Ndërkohë që numërimi i votave vijon ende, 179 eurodeputetë kanë siguruar deri më tani të djathtët e PPE-së, duke mbetur grupi më i madh në Parlamentin Evropian me 751 vende, por ky numër është shumë i vogël nga 216 eurodeputetë që kishin mandatin e kaluar. Ndërsa të majtët e SD do të zënë 145 karrige në Parlamentin e ri nga 187 që kishin në mandatin që u mbyll.

Aleanca e Liberalëve (En Marche), e udhëhequr nga partia e Emmanuel Macron, u rendit e treta, me 112 eurodeputetë, por pavarësisht këtij rezultati, shoku që po përjetohet në Francë është i madh për shkak të avantazhit të Aleancës Europiane për Njerëzit dhe Kombet (ex-ENF). Kjo e fundit që drejtohet nga Matteo Salvini dhe Marie Le Pen ka arritur të sigurojë 73 eurodeputetë dhe ka dalë parti e parë në Francë dhe Itali.

Të Gjelbrit kanë arritur gjithashtu një rezultat surprizë në këto zgjedhje me 69 eurodeputetë të fituar. Sipas të dhënave, 1 në 3 të rinj në Gjermani ka votuar për këtë parti, duke e renditur të dytën në shtetin më të madh të BE-së.

Ndonëse kanë dalë grupi i parë në PE, Partitë Popullore nuk do të munden të zgjedhin të vetme kryetarin e ri të Komisionit Evropian. Manfred Weber, i cili është kandidati i PPE-së për të zëvendësuar Jean-Claude Juncker, i ka bërë thirrje Partisë së Gjelbër që të formojnë një koalicion në Parlamentin Evropian. 376 vota duhen për të formuar shumicën.

Për të mësuar më shumë mbi impaktin që kanë patur në shtetet e BE-së këto votime, klikoni në ->“Zgjedhjet në PE”

-Përbërja e Parlamentit Evropian pritet të jetë kjo (numërimi i votave vijon ende):

PPE – 179 deputetë (37 më pak)

SD – 145 deputetë (42 më pak)

ALDE + En Marche – 112 deputetë (43 më shumë)

ex-ENF – 73 deputetë (37 më shumë)

Të Gjelbrit – 69 deputetë (17 më shumë)

ECR – 60 deputetë (17 më pak)

5 yjet + Brexit – 44 deputetë (2 më shumë)

GUE/NGL – 38 deputetë (14 më pak)

Partitë e tjera – 31 deputetë (11 më shumë)

-Rezultatet në disa prej shteteve të BE

Gjermania – 96 deputetë

PPE – 29 deputetë

Të gjelbrit – 22 deputetë

SD – 16 deputetë

ex ENF – 11 deputetë

Partitë e tjera – 18 deputetë

Franca – 74 deputetë

ex ENF – 22 deputetë

En Marche – 21 deputetë

Të gjelbrit – 12 deputetë

PPE – 8 deputetë

Partitë e tjera – 11 deputetë

Italia – 73 deputetë

ex ENF – 28 deputetë

SD – 19 deputetë

5 Yjet + Brexit – 14 deputetë

PPE – 7 deputetë

ECR – 5 deputetë

Britania e Madhe – 73 deputetë

5 yjet + Brexit – 29 deputetë

En Marche – 17 deputetë

Të gjelbrit – 11 deputetë

SD – 10 deputetë

Partitë e tjera – 6 deputetë

Holanda – 26 deputetë

En Marche – 6 deputetë

SD – 6 deputetë

ECR – 5 deputetë

PPE – 4 deputetë

Partitë e tjera – 5 deputetë

Hungaria – 21 deputetë

PPE – 13 deputetë

En Marche – 6 deputetë

SD – 1deputetë

Partitë jashtë koalicioneve – 1 deputet

Greqia – 21 deputetë

PPE – 8 deputetë

Gue/Ngl – 6 deputetë

Partitë jashtë koalicioneve – 5 deputetë

SD – 2 deputetë

Austria – 18 deputetë

PPE – 7 deputetë

SD – 5 deputetë

ex ENF – 3 deputetë

Të gjelbrit – 2 deputetë

En Marche – 1 deputet

Finlanda – 13 deputetë

En Marche – 3 deputetë

PPE – 3 deputetë

SD – 2 deputetë

ex ENF – 2 deputetë

Partitë e tjera – 3 deputetë

Luksemburg – 6 deputetë

En Marche – 2 deputetë

PPE – 2 deputetë

SD – 1 deputet

Të gjelbrit – 1 deputet

Ditari politik

Të fundit