Flash News

E-TJERA

New York Post: How he got involved in the Hunter Biden affair and Charles McGonigal's role

New York Post: How he got involved in the Hunter Biden affair and Charles

New York Post

Gal Luft, the fugitive "disappearing witness" of the Biden corruption probe, has provided new evidence to the House impeachment inquiry into an FBI "whistleblower" who informed Hunter Biden that his Chinese partners were named in four indictments unsealed in 2017 by Manhattan federal prosecutors in the Southern District of New York.

The Israeli professor and former Israel Defense Forces officer has been on the run for six months after reneging on bail in Cyprus, where he was awaiting extradition to the United States on charges of weapons possession and foreign lobbying. , also raised by the SDNY.

In an open letter to Reps. James Comer (R-Ky.), Jim Jordan (R-Ohio) and Jason Smith (R-Mo.), the three chairmen of the House committees leading the impeachment inquiry, Luft claims that the tip-off to CEFC's Chinese executives came on the same day the first son wrote a WhatsApp message blackmailing another CEFC employee for millions of dollars over a "highly confidential and time-sensitive" matter, while claiming his father was in the room with him.

"I'm sitting here with my father and we would like to understand why the commitment made has not been fulfilled," Hunter wrote to CEFC employee Raymond Zhao on July 30, 2017, in a WhatsApp message that was presented to Congress in June during testimony by IRS whistleblower Gary Shapley.

"I'm going to make sure that between the man sitting next to me and every person he knows and my ability to hold a grudge forever, you'll regret not following my lead. I'm sitting here waiting for the call with my father. "

Later that night, CEFC executive Patrick Ho, who was staying at a Manhattan hotel, received an urgent call from CEFC president Chan Chauto in Shanghai, who told him to leave the U.S. immediately, according to Luft, who talks to Ho regularly.

The next day, Ho flew to Hong Kong, where he stayed for four months.

Zhao told Hunter in a WhatsApp on July 31, 2017, that “CEFC is willing to cooperate with the family. He thinks that now the priority is to solve the problem mentioned last night."

Within nine days of shutting down WhatsApp, CEFC would send $5.1 million to US entities to transfer to Hunter.

Luft, who had also made money through a partnership with CEFC, flew to Hong Kong to see Ho on August 14, 2017, two weeks after his sudden departure. Ho told him about the SDNY lawsuits and that Hunter had a mole inside the FBI who had tipped him off. The Chinese nickname for the mole was "One Eye".

“Ekzistenca e një nishani të mundshëm brenda FBI-së dhe/ose Departamentit të Drejtësisë, i cili u ka përcjellë individëve kinezë informacione rreth aktakuzave të vulosura, me sa duket, deri më sot nuk është zgjidhur kurrë”, shkroi Luft në letrën e tij drejtuar Comer. "Ndoshta Kongresi duhet ta hetojë këtë çështje si pjesë e hetimit të tij për shkarkim."

Informacioni për drejtuesit e CEFC erdhi në një fazë vendimtare në negociatat e tyre për të blerë në kompaninë ruse të energjisë në pronësi të Rusisë Rosneft dhe erdhi vetëm 10 ditë përpara një takimi midis një punonjësi të CEFC në Shqipëri dhe Charles McGonigal, atëherë shefi i kundërzbulimit në Zyra e FBI-së në Nju Jork, e cila kishte vëzhguar Ho dhe bashkëpunëtorët e tij. McGonigal u deklarua fajtor të premten për fshehjen e të paktën 225,000 dollarëve në para të gatshme nga një ish-zyrtar i inteligjencës shqiptare.

Më 8 shtator 2017, CEFC njoftoi planet e saj për të blerë një aksion prej 9.1 miliardë dollarësh në Rosneft.

Më 9 shtator 2017, McGonigal takoi Dorian Ducka, një punonjës i CEFC dhe bashkëpunëtor i Hunter Biden, në Shqipëri, sipas aktakuzës së tij. Në takim ishte edhe kryeministri shqiptar Edi Rama. Me kërkesë të Duckës, McGonigal i kërkoi Ramës që të jetë i kujdesshëm për dhënien e licencave për shpimin e fushës së naftës në Shqipëri për kompanitë ruse.

Më 10 shtator 2017, Hunter nënshkroi një letër angazhimi të avokatit për të përfaqësuar Ho të CEFC-së për një mbajtës prej 1 milion dollarësh.

Më 19 nëntor 2017, McGonigal pati një tjetër takim në Shqipëri me Duckën, sipas aktakuzës së tij.

Se si McGonigal përshtatet në foton e Biden-CEFC është ende për t'u përcaktuar, por ai ishte në krye të kundërzbulimit të FBI-së në Nju Jork në kohën kur SDNY po vëzhgonte Ho dhe bashkëpunëtorët e tij, kështu që ai duhet të ketë qenë në dijeni të lidhjes së Hunterit.

Latest news