Flash News

E-TJERA

Eurodeputetët kundër Open Balkan? Të mos ketë alternativë tjetër veç integrimit në BE

Eurodeputetët kundër Open Balkan? Të mos ketë

Eurodeputetët i kanë bërë thirrje BE-së të kapërcejë status quo-në dhe të ringjallë procesin e zgjerimit si midis vendeve anëtare ashtu edhe në vendet aplikuese.

“Në dritën e kërcënimit në rritje rus për paqen dhe stabilitetin evropian, një politikë e zgjeruar e zgjerimit mbetet mjeti më i fortë gjeopolitik në dispozicion të BE-së”, argumentojnë eurodeputetët në një rekomandim të miratuar në seancë plenare të mërkurën.

Për të qenë një lojtar global më i besueshëm dhe efikas, BE-ja duhet të reformojë procedurat e saj të vendimmarrjes për anëtarësimin e anëtarëve të rinj dhe të heqë dorë nga nevoja për unanimitet, duke e zëvendësuar atë me shumicë të cilësuar.

Eurodeputetët gjithashtu u bëjnë thirrje shteteve anëtare që të përmbushin angazhimet e BE-së ndaj vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe Partneritetit Lindor dhe të sigurojnë që të mos ofrohen alternativa për vendet kandidate në vend të anëtarësimit të plotë në BE.

Eurodeputetët kërkojnë që reforma demokratike dhe sundimi i ligjit të vihen në krye të procesit të zgjerimit, krahas përmirësimit të monitorimit, raportimit, vlerësimit dhe kushtëzimit.

Rekomandimi për Strategjinë e Re të BE-së për Zgjerimin, i miratuar nga deputetët e BE-së i kërkon BE-së që të bëjë më të dukshme financimin e BE-së dhe rezultatet e tij të prekshme në vendet në zgjerim. Ata gjithashtu duan që BE-ja të punojë në parandalimin e ndërhyrjes së palëve të treta në proceset politike, zgjedhore dhe të tjera demokratike të këtyre vendeve.

Në të njëjtën kohë me sigurimin që çdo stagnim ose kthim prapa në procesin e reformave të lidhura me BE-në të sanksionohet në kohë reale, BE-ja duhet gjithashtu t’i shpërblejë vendet kandidate kur ato bëjnë përparim të qëndrueshëm, duke përfshirë futjen e tyre në tregun e përbashkët të BE-së. Ata kërkojnë afate të qarta për përfundimin e negociatave dhe këmbëngulin se ato duhet të përfundojnë më së voni deri në fund të 2030.

 

Të fundit