Flash News

E-TJERA

430 kg of cocaine among the garbage from Ecuador to Fier, GJKKO confirms the arrest in prison for the 10 arrested

430 kg of cocaine among the garbage from Ecuador to Fier, GJKKO confirms the

The Special Court has left in prison the 10 people arrested as being involved in the laboratory of Fier, where 430 kilograms of cocaine were found two nights ago in the municipality of Frakull.

GJKKO reconfirms the security measures "arrest in prison" for them, including Zenel Červanaku, suspected of ordering the shipment, as well as his brother Viktor Červanaku, former mayor of Frakull municipality, Fier, who worked as a director in OST.

The court withdrew to the Counseling Chamber and how it returned, based on and for the implementation of articles
112 and 248 of the Code of Criminal Procedure: DECIDED:
1. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Criminal Code .Criminal, assigned to the person under investigation Nikolin Vilajet GJOLENA with the decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.
2. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Penal Code, assigned to the person under investigation Viktor Refat ČERVANAKU by decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.
3. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Penal Code, assigned to the person under investigation Denilson Viktor ČERVANAKU with decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.
4. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Penal Code, assigned to the person under investigation Zenel Refat ÇERVANAKU by decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.
5. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Penal Code, assigned to the person under investigation Enxhi Genci FERHATI with decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.
6. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Penal Code, assigned to the person under investigation Klajdi Fatmir VRIONI (alias Klajdi KODRA) by decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.
7. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Penal Code, assigned to the person under investigation Redion Ali MESHI with decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.
8. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Penal Code, assigned to the person under investigation Julian Dede MALAJ by decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.
9. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Penal Code,
assigned to the person under investigation Bledar Pal MATOSHI with decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.
10. Continuation of the security measure "Arrest in prison" provided by article 238 of the Penal Code, assigned to the person under investigation Marildo Pëllumb RONA by decision No. 91, dated 24.11.2022 of the Special Court of First Instance for Corruption and Organized Crime.

How did the event happen?

Prokuroria e Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar bëri të ditur dje se sasia e kokainës e cila ishte përzier në 24 tonë pleh kimik, i sekuestruar gjatë një operacioni të zhvilluar arrinte në 430 kilogramë. Vlera e saj në treg, sipas prokurorëve shkon në 40 milion euro.

Prokuroria shpjegoi se në muajin maj 2022, ngarkesa është nisur nga Kolumbia “nëpërmjet një anije transporti, për në portin e Pireut/Greqi, dhe ka mbërritur në fillim të korrikut 2022, e prej andej me anije transporti pas 3 ditësh është dërguar në portin e Barit të Malit të Zi, dhe në territorin shqiptar është transportuar me kamion në muajin shtator 2022”.

Ngarkesa me “pleh kimik” është zhvendosur në mjedise të ndryshme, në disa qytete të vendit, për t’u grumbulluar më pas në Frakull të Madhe, në zonën e Fierit, aty ku do të bëhej dhe ndarja e kokainës. “Ne kemi sekuestruar 24 ton, ngarkesë, aq sa është futur në Shqipëri”, deklaroi prokurori Xholi. Banesa ku është gjendur droga e fshehur në thasët me pleh, I përkiste ish kreut socialist të komunës Viktor Çervanaku, aktualisht i punësuar në një nga ndërmarrjet e sistemit energjetik në Tiranë.

It was his brother, Zenel Červanaku, who had ordered the cargo, since in January of this year he had registered a company in his name that had, among other things, "Import-export and wholesale and retail trade" of chemical fertilizers and various goods, with an address in Tirana. While the financier of the shipment turns out to be Nikolin Gjolena.

 

Latest news