Flash News

E-TJERA

The rental car market is booming, we're not yet ready for electric vehicles

The rental car market is booming, we're not yet ready for electric vehicles

The lack of a good public transport connection in the country on the one hand, and experiencing a more independent experience on the other, is orienting foreign tourists more and more towards rental cars.

Market companies report a rapid increase in demand since the first months of this year and the peak is expected to be during July-August, following the trend of tourism. During this period, those who preferred to rent a car were mainly expatriates visiting their homeland and a limited number of foreigners.

Now the second group is dominating. "We confirm a significant increase in demand estimated at around 30% compared to 2022. Naturally, the war in Ukraine penalizes the tourist flow of the territories directly affected by the conflict", affirms Fabio Penzavecchia, Sicily by Car administrator.

Another trend that is observed in the growing demand for rental cars, according to the companies, is that of the customer who chooses this service. Youth, mainly European, has become an important part of the market. Eliana Bakiri, administrator of "Top Tour", says that the increase in the number of festivals taking place in the country, especially along the coast, has had an impact on this.

"Customers range in age from 19 years old to 73 years old as far as we are allowed, but this year's season is very focused on young people. I think that the festivals that have started to be organized, where mainly young people go, have had an impact on this part.

Meanwhile, when we talk about intermediate vacations that may be during Easter or some other holidays, those who come to Albania are family members. Even in the summer, family members dominate", says Mrs. Bakiri.

High demand increases the fleets of car rental companies

Before the pandemic, the rental car market in Albania was following a smooth but growing curve, always influenced by tourism. The COVID-19 that globally paralyzed every sector in 2020, gave the same negative impact to this industry as well.

As the recovery began in 2021, the next crisis was in the car market. The shortage of raw materials and semiconductors created a bottleneck in the provision of new fleets and increased the price of used vehicles.

Today companies recognize that we have entered a calmer terrain and the increase in demand has brought a greater carelessness in the growth of rental fleets.

Almost all of them report an increase in the number of tools at their disposal.

" We have increased the overall fleet by 10%, meanwhile, since we operate in 9 countries, we also have the flexibility to move vehicles from one market to another, according to demand. For example, in the month of March, we brought the fleet we have in Austria to Albania, leaving some equipment here.

Do t’i kthejmë sërish në tetor. Kjo lëvizje erdhi në një kohë kur tregu austriak nuk është më aq interesant, pasi ka rritje të kostove dhe çmimet nuk justifikojnë shpenzimin. Shqipëria, nga ana tjetër, ka një rritje të shpejtë të kërkesës si efekt i turizmit”, shprehet znj. Bakiri.

Ndërkohë edhe Sicily by Car pohon se duke parë ecurinë e shifrave të turizmit, që premtojnë rritje të dukshme, kompania ka bërë parashikimet e saj, duke investuar në flotë.

Fundi i pandemisë ka përmirësuar zinxhirët e furnizimit nga prodhuesit e automobilave, ndonëse kjo po vjen gradualisht. Flota është e rinovuar plotësisht.

Ne kemi besim se do të ketë rritje të konsiderueshme të turizmit në territorin shqiptar dhe rrjedhimisht edhe në dhënien e makinave me qira. Sicily by Car, falë një parashikimi të kujdesshëm dhe furnizimit proporcional të flotës me automjete të reja, është gati të plotësojë rezervimet”, – nënvizon z. Penzavecchia.

Makinat elektrike, kompanitë: Shqipëria ende nuk është gati

Një studim i fundit i Bonafide Research, i përqendruar tek industria globale e makinave me qira, tregon se kompanitë po orientohen gjithmonë e më shumë te plotësimi i flotave të tyre me mjete hibride ose elektrike, që janë mundësia që zgjedhin konsumatorët, të ndërgjegjshëm për anën mjedisore.

Praktika të tilla të teknologjisë së gjelbër, që zvogëlojnë emetimet e dëmshme shpesh cilësohen edhe si aspekte plus që ato i bëjnë më të preferuara ndër të tjera.

Në Shqipëri, dëshira për të shkuar drejt mjeteve elektrike në flotat e kompanive nuk mungon, por problemi që i kufizon është ai i stacioneve të karikimit, të cilët nuk janë të kudondodhur.

Për sa i përket projektit të elektrikeve, ne kemi nisur një analizë tregu, si dhe një hartë të territorit shqiptar për të verifikuar se sa dhe ku ndodhen stacionet e karikimit. Ky faktor është thelbësor për të siguruar vazhdimësinë e udhëtimeve të klientëve” – shprehet z. Penzavecchia.

Ndërkohë edhe znj. Bakiri pohon se kompania ka investuar në mjete elektrike, por Shqipëria ende nuk është gati pasi shërbimin për këtë kategori nuk e ka të konsoliduar.

Ne kemi investuar në makina elektrike dhe flota e kësaj natyre përdoret në disa degë më specifike të turizmit. Por mund të them që europianët nuk janë shumë të predispozuar për të marrë me qira një mjet të tillë, pasi nuk ka shërbim të disponueshëm për këtë lloj mjeti, përveç faktit që stacionet elektrikë të karikimit mungojnë” shprehet ajo.

Interesi në rritje nxit krijimin e platformave për makinat me qira

Kërkesa në rritje nga të huajt për të vizituar Shqipërinë dhe për ta bërë këtë pas një timoni makine nuk po lulëzon vetëm kompanitë që kanë flotat e tyre.

Duke parë këtë interes tashmë janë ngritur edhe platforma të posaçme ku individë apo biznese të vogla që kanë makina që nuk i përdorin mund t’i regjistrojnë ato për t’i dhënë me qira afatshkurtër, për të përfituar të ardhura. Rentfromlocals.al është një prej tyre.

Marin Nikolla, administrator i kësaj platforme, pohon se gjithçka nisi në vitin 2021 pas pandemisë dhe si rrjedhojë e kërkesës në rritje për makina me qira.

“Ideja lindi në vitin 2021 dhe kushdo që ka një makinë ose apartament mund ta regjistrojë në këtë platformë, duke pasur mundësinë ta reklamojë në tregun vendas dhe të huaj për ta dhënë me qira.

Çdokush mund të regjistrohet në këtë platformë pa asnjë kufizim. Ideja për platformën erdhi nga të ngjashëm C2C në Perëndim, shembulli klasik është Uber.

We are surprised by the great interest that the market (especially the global one) has for rental cars and accommodation. Undoubtedly, this growing demand is closely related to the development of tourism in Albania.

Our predictions, based on the experience so far, are that the demand for these products will continue to grow, given that the demand to visit our country is always growing from foreigners" - affirms Nikolla . According to him, the platform has about 500 tools registered today./monitor

Latest news