Flash News

E-TJERA

Prices go up, wages don't; 24 years more work to buy an apartment compared to 2015

Prices go up, wages don't; 24 years more work to buy an apartment compared

With apartment prices that have almost doubled in a decade and wages that have grown at much lower rates (indexed to inflation) the average Albanian today has to work about 2 and a half decades longer to buy an apartment in the capital.

"Monitor" has calculated how many more years of work are needed to buy an apartment with an area of ​​90 square meters, assuming that 70% of the individual's income with an average monthly salary goes to cover daily expenses and the remaining part to repayment of loan installments (when you get a loan from the bank, the latter requires that a maximum of 30% of the income goes to pay off the loan installment).

From the calculations, which take into account inflation, interest on loans and the time value of money, it results that an average wage earner has to work 24 years more to buy a 90 m2 apartment, compared to the time it took him seven years earlier. first (2015).

Deterioration in purchasing power over a seven-year period (2015-2022) is closely related to much lower income growth or decline in real terms and an increase in the amount that must be borrowed due to significant appreciation of apartment prices .

According to the Property Index recently published by Keydata Albania, a unit of "Çelësi Media Group", it results that the average price of an apartment in Tirana is 1,214 euros/m2 at the end of the 9th month of 2022, from 870 euros/m2, which was in 2015, becoming more expensive by about 40%. Ylli Sula, CEO of "Çelësi media Group" claims that the average price includes both new and old apartments, while the average of new apartments is even higher, since new constructions have become more expensive.

The Bank of Albania, which publishes the Fisher index, which measures the progress of new housing, announced that at the end of the first 6 months of 2022, apartment prices had increased by 39%, compared to just a year ago.

Unlike the apartments that have "flown", real wages have grown much more slowly. According to INSTAT, at the end of the first 6 months, the average salary in nominal value was about 60.6 thousand ALL, from 45.6 thousand ALL at the beginning of 2014, with an increase of 32%. While indexed to inflation (which actually measures purchasing power by taking into account price appreciation over the same period), the real wage has increased by about 20%.

How much did it cost in Tirana to buy a 90 m2 apartment over the years?

Një apartament me sipërfaqe 90 m2 i kushton sot “një tiranasi” mesatarisht 12,7 milion lekë, pa përshirë këtu asnjë kosto shoqëruese si mobilim, sigurim i pronës apo taksa mbi pasuritë e paluajtshme etj. Një individ me pagë mesatare do të duhet të punojë 64 vjet sot që të blejë një shtëpi (duke supozuar që 30% të të ardhurave shkojnë për marrjen e një kredie dhe 70%).

Ndërkohë që për të njëjtin apartament ndër vite individi paguante shumë më pak. Në 2015 një hyrje kushtonte mesatarisht 6.4 milion lekë dhe me pagën mesatare të asaj periudhe, atij do ti duheshin 40 vite punë. (shiko grafikun: Sa vite duhen mesatarisht për të blerë një apartament?)

Përllogaritja e mësipërme merr për bazë të ardhurat e disponueshme të një familje të indeksuara me normën e inflacionit, çmimin mesatar të një metri katror në Tiranë, vlerën në kohë të parasë si dhe normat mesatare vjetore të interesit të kredive sipas Bankës së Shqipërisë.

Diferenca thellohet në 25 vite më shumë për zonën brenda “Unazës së vogël”, ndërsa e vetmja zonë paksa favorizuese për qytetarët duket se vijon të mbetet ajo jashtë “Unazës”.

Negativisht në aftësinë paguese për kredinë pritet të ndikojë dhe shtrenjtimi i normave të interesit të huave hipotekore. Në katër muajt e fundit huaja në monedhën vendase për individët për marrjen e një shtëpie është shtrenjtuar ndjeshëm. Sipas Bankës së Shqipërisë në tetor, interesi mesatar arriti në 4.87%, nga 3.48% në të njëjtin muaj të një viti më parë.

Ky është niveli më i lartë që nga dhjetori i vitit 2015. Shtrenjtimi i interesave të kredive reflekton politikën shtrënguese monetare që po ndjek Banka e Shqipërisë nga muaji mars i këtij viti, si një mjet për të luftuar inflacionin e lartë. Norma bazë e interesit është rritur nga 0.5% në 2.75% në harkun e shtatë muajve. Rritja e normës bazë nga Banka e Shqipërisë rrit çmimin e injektimit të parasë në sistem, duke e bërë paranë më të shtrenjtë (shiko grafikun: Ecuria e interesave të kredive).

Numbeo: Çmimet e qendrës Tiranë-Athinë-Prishtinë

Sipas Numbeo, një metër katror në qendër të Tiranës kushton mesatarisht 2100 euro, teksa në kryeqytetin e Greqisë, Athinë kushton 2400 euro. Diferenca mes dy qendrave përkthehet në vetëm 16%. Nëse i referohemi pagave mesatare, sërish sipas Numbeo, një qytetar në Athinë paguhet rreth 900 euro, ndërkohë që një pagamarrës në Tiranë, sa gjysma e kësaj vlere.

Pra pavaresisht se në nivel pagash një shtetas shqiptar paguhet sa ½ e një shtetasi grek, në blerjen e një apartamenti në qendër të Athinës ky i fundit paguan vetëm 350 euro më tepër për metër katror, duke zvogëluar kështu kohën e fitimit të pronësisë së një apartamenti.

Not to go too far, but according to the above site, an apartment in the center of Pristina costs 40% less than an apartment in the center of Tirana, although the average salaries for both places do not have a significant difference in value. buying an apartment in Albania is closely related to the much lower increase in income in relation to the prices of the latter./Monitor

Latest news