Flash News

Kosova

Kurti sets the conditions for the establishment of the Association

Kurti sets the conditions for the establishment of the Association

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, has said that the establishment of the Association of municipalities with a Serbian majority can be considered with several conditions - among others, it "must be in accordance with the Constitution and the laws in force in the Republic of Kosovo".

Another condition, according to him, is that the Association cannot be mono-ethnic. "It should change its name, it cannot carry any public or executive power and it should only serve the horizontal cooperation of the municipalities, according to the Constitution and the Law on local self-government", said Kurti.

The Prime Minister of Kosovo made these statements during a session of the Assembly of Kosovo, on February 2.

"The rights of national minorities and the relevant protection mechanisms should strengthen the principle of reciprocity between the two states, as well as take into account European standards and models", said Kurti.

The fourth condition, according to Kurt, is that, before the establishment of the Association, "Serbia's illegal structures in the north are extinguished and all illegal weapons are handed over".

"The association is part of the final agreement and is implemented only after mutual recognition", is the fifth condition, according to the Prime Minister of Kosovo.

Enumerating the last condition, Kurti said that "the Serbian president [Aleksandar Vučić] must withdraw the letters sent to the five EU member states and to others for not accepting Kosovo's application for EU membership".

"These six conditions that I set, are political conditions and are based on the democratic, universal and European aspect of governance and policy-making", said Kurti.

The Prime Minister of Kosovo has stated that the leaders of the opposition were aware of these conditions.

The chairman of the Democratic League of Kosovo, Lumir Abdixhiku, criticized one of the conditions imposed by Kurti, namely the disarmament of the north.

Abdixhiku said that this is not a matter for dialogue with Serbia, but it is the duty of Kurti and the law enforcement agencies to do such a thing.

"You have not six, but 22 instructions from the Constitutional Court. You have all in one place, they say respect for order, the Constitution of Kosovo", said Abdixhiku.

Kryetari i Grupit Parlamentar të Partisë Demokratike të Kosovës, tha se nuk e di se a është rastësi apo sinkronizim mes Kurtit dhe Vuçiqit, që në kohën kur në Kuvendin e Serbisë po diskutohet për dialogun, kryeministri kosovar e jep lajmin për themelimin e Asociacionit.

“Ky moment duhet të jetë një koordinim i mirë mes dy liderëve, Kurtit dhe Vuçiqit, të cilët në të njëjtën ditë, në të njëjtin moment, po japin lajme të rëndësishme për drejtimin që do të marrë kjo marrëveshje”.

“Ajo që është e rëndësishme është ndryshimi radikal, drastik, që është ndryshim jashtëzakonisht i madh i diskursit të Kurtit”, tha ai.

Marrëveshja për formimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë është arritur në vitin 2013, në kuadër të dialogut për normalizimin e marrëdhënieve Kosovë-Serbi, të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian, por ajo nuk është zbatuar kurrë.

Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka konstatuar, më 23 dhjetor të vitit 2015, se parimet e përgjithshme të Asociacionit, të dakorduara po atë vit mes Kosovës dhe Serbisë, nuk ishin tërësisht në përputhje me frymën e Kushtetutës së Kosovës.

Kushtetuesja ka thënë se ky asociacion mund të formohet, nëse harmonizohen me Kushtetutën ato parime që nuk janë në harmoni me të.

Serbia, në anën tjetër, këmbëngul që Asociacioni të formohet në bazë të marrëveshjeve të arritura.

The United States of America and the European Union have repeatedly asked the parties to respect all the agreements reached, including the one on the Association./Rel

Latest news