Flash News

OPINEWS

Please pay attention to the himariot precedent

Please pay attention to the himariot precedent

Genc Pollo, former minister and deputy

This note is not for Mr. Alfred Beleri, newly elected mayor of Himara. Neither for his problems in the past, nor for his right and opportunity to convert from Savllos to Pavllos and to offer a loyal citizen with the Constitution of the Republic. Nor for his responsibilities at the head of the municipality, including the protection of residents' properties from the robberies of "strategic-governmental investors"; for these he will give an account before the residents' council.

This note is not for Prime Minister Edi Rama who, until the last days of the campaign, dealt with the candidate Beleri beyond any measure by addressing him with personal insults, unproven accusations and most likely made him a police-judicial row for which he hastened to wash his hands like Pontius Pilate. Or rather this note is not just for him.

This note is not even for the parliamentary deputy of Edi Rama who, in order to prove the chief's allusions, published on Facebook a letter from the Information Service of v. 2007 (this in itself is a criminal offense that the prosecution would be asked to investigate). Where, however, Beleri is quoted as saying normal things about a local campaign, including the mention of a school (which I had licensed as the Minister of Education).

This note is not for the Greek Prime Minister Qiriako Micotaqi, who publicly committed himself to the defense of Beler, a Greek citizen in addition to being an Albanian; nor for his commitment to make the Beleri case a bilateral and European issue. If something can be said about the winner of the parliamentary elections in Greece, it is that Rama "rewarded" Micotaq with Beler's arrest for the latter's indirect pro-SP campaign in Finiq and Dropull in December (no other politician was seen there than Rama and his socialists).

This note is about a very dangerous precedent in the Albanian state, namely in the state police and especially in the justice system: for the state's fabrication of evidence in a criminal trial against an opposition politician.

• Problems with justice before the himariot precedent

Kritika ndaj drejtësisë se ka vepruar shtrembër ndaj provave që lidhen me dyshimet/fajet  lidhur me politikanë ka patur jo pak:

 Se në raste të shumta nuk ka dashur të shohë e të përdorë prova, në raste të rënda korrupsioni e abuzimi përfshi këtu edhe krimet elektorale në Dibër 2016, ku lista e të akuzuarve u katandis si kokoshi një thelë dhe dënimet u dhanë vetëm “me kusht”.

Se nuk ka dashur të shohë prova esenciale të mbrojtjes si në rastin e deputetit E. Salianji dhe të gazetarit J. Olldashi.

Se ka gënjyer publikisht për provat që ishin në dosjen hetimore si në rastin e incidentit elektoral në Elbasan në prill 2021.

Por deri javën e kaluar nuk kishte thënë kush se akuza (policia/prokuroria)  kishin sajuar, fallsifikuar pra fabrikuar prova për t’i paraqitur në proces penal; aq më tepër kundër një politikani opozitar; duke shtuar këtu kundër një kandidati rival, fitues sipas sondazheve, për t’a arrestuar 30 orë para fillimit të votimit. Kjo e fundit nuk ka ndodhur ndonjëherë gjatë pluralizmit mbas v. 1991 si dhe gjatë periudhave demokratike të Shtetit shqiptar midis dy luftrave botërore.

•             Problemet me drejtesinë mbas precedentit himariot

Cilat janë faktet?

Beleri përballet me sulme verbale ekstreme nga Rama, që tejkaluan madje edhe normën problematike të këtij të fundit. Rama shëtit nga tv në tv mbasi paraporosit pyetje për Himarën (“Është përpara me sondazhe qeni! Duhet me e fundos!”).

Dy ditë ditë mbas mitingut të Ramës në Himarë policia arreston afër mesnatës Belerin në restorantin e tij duke pretenduar flagrancë. Që vetëm flagrancë nuk ishte. Prokurorët e Vlorës i mbajnë ison dhe shkruajnë në pretencë se personi AR ka denoncuar Belerin si votëblerës, menjëherë atij i është dhënë statusi “person i autorizuar”, pajisje përgjuese. Në fakt AR është person i dënuar nga gjykata vite më parë për mashtrim të të miturve. Përgjimet e bëra nga ai prokuroria nuk ja vë në dispozicion avokatëve mbrojtës duke shkelur procedurën penale. Asnjë dëshmitar nga “votuesit e blerë” nuk konfirmon versionin e AR e të policisë/prokurorisë. Madje policia nuk mori konfirmimin as të një pastrueseje, të cilën e shantazhoi duke e arrestuar në mesnatë për tmerrin e fëmijëve të vegjël të saj.

Gjykata e Vlorës, SPAK e gjykata speciale i mbajnë ison policisë/prokurorisë dhe e lënë në burg Belerin tok me një aktivist të tij. (Ironia është se Apeli e nxori nga arresti aktivistin për të cilin pretenca thotë se ka prova dhe la në burg Belerin për të cilin sipas pretencës nuk ka prova veç llafit të AR.) Çështja nuk është gjykuar në themel.

Sipas mbrojtjes ligjore të Belerit AR u rekrutua nga policia që të provokonte kandidatin e opozitës; duke i ofruar vota kundrejt parave (kjo praktikë është rreptësisht e ndaluar nga ligji: Kodi i Procedurës Penale, neni 294A, 3. Gjithashtu kjo praktikë përdoret kur janë shterruar mjetet e tjera dhe jo menjëherë si në këtë rast). Dhe meqë Beleri nuk e qasi, AR ju qep aktivistit tjetër me mikrofon në xhep.

Cila është logjika?

Në këtë pikë secili mund të besojë palën që don. Por kundër përfaqësuesve të shtetit duket se janë faktet e logjika.

Sepse tahmaja e Ramës për të mbajtur me çdo kusht Himarën me plazhe e fshatra turistike u shfaq hapur e me furi. Sepse ka një dopiostandart krahasuar me dosjen e trashë 184 (Dibra 2016). Sepse policia/prokuroria e më tej vepruan në shkelje të ligjit, me tendencë dhe selektivitet, dhe se para gjykatës së Vlorës e të Tiranës nuk mundën të paraqesin asnjë provë inkriminuese.

Por edhe sepse një veprim të tillë policia/prokuroria nuk e ndërmori kundër asnjërit prej kandidatëve të partisë në pushtet që blerjen e votave e ka bërë rutinë. Madje as kundër të tjerëve kandidatëve opozitarë përveç atij në Himarë ku kishte interesin më të madh dhe ku sondazhet nuk ishin premtuese.

Cili është apeli?

Therefore, this precedent is too dangerous to be allowed to become routine. Despite the suspicion and mistrust of justice bodies such as the High Council of Prosecution, the High Council of Justice, the High Inspector of Justice, these institutions have the duty and responsibility of investigating violations by prosecutors and judges. And following SPAK to criminally prosecute the involved policemen and prosecutors.

But it is the responsibility of the opposition, the free media and the unruly NGOs to promote this investigation. Without being impressed by fat sophists and other short-sighted people who see here the current tenant of the last refuge of the delinquents defending Albanianism. 

 

 

Latest news