Flash News

E-TJERA

"Ping-pong" of the Competition Authority with Blendi Gonxhen for the price of patents

"Ping-pong" of the Competition Authority with Blendi Gonxhen for the

 " The price of the license will be doubled" , this was the news that shocked all those citizens who had not obtained the license, especially when they read that the device with a type B driver's license, the mass driver's license needed to drive a vehicle, it will cost 85,000 Lek from the current 35,000 Lek.

Based on the notifications received, hundreds of citizens flocked to enroll in the patent course since "after March 1" the new law would enter into force, following an agreement made on 13.02.2023, between the General Directorate of Road Transport Services, "National Driving School" Association, "Road Safety" Driving School Association and the General Directorate of Taxes.

In the meantime, "big man-shkurtabiqi" is the "game" that has been playing for almost a month now between the Competition Authority and the DPSHTRR headed by Blendi Gonxhe.

On March 1, the Competition Authority decided to stop the increase in the license price by 85 thousand new lek, overturning the agreement between DPSHTRR and the Association of Driving Schools.

" Act Agreement on the determination of the payment fee and the minimum fiscal cost for the preparation and equipment with a driving license, through the determination of the minimum fee there is an eminent risk of bringing serious and irreparable damage to the competition in the provision of these services, seriously reducing the benefits that competitive markets offer to consumers", stated the Competition Authority.

However, this decision does not seem to scare Blendi Gonxhe , who said in an interview that 100 to 200 euros more are necessary for a complete and non-fictitious test.

" We have not withdrawn, with the Authority, without the Authority, it will move forward. It is not disputed that not only does what we are doing irreparably endanger competition, but competition was irreparably endangered by what the authority and other authorities who have not worked for years to protect fair competition were not doing. We cannot put our heads in the sand like ostriches and say we are poor, while we are very rich, we paid 403 million dollars. But when it comes down to it, we don't want to spend 100-200 euros more on that test to make it complete, so that it is not fictitious. So, I want to say that we cannot escape from this work. This job requires education, it requires culture ", said Gonxhja.

Ndërkaq ditën e sotme Autoriteti i Konkurrencës ka rrëzuar marrëveshjen për rritjen e çmimit të patentës.

Vendimi është marrë në mbledhjen e kësaj të premteje, teksa thuhet se akt marrëveshja, me hyrjen në fuqi do të çojë në praktika të njëjta në çmimet/tarifat e pagesës për përgatitjen dhe fitimin e kategorisë së leje drejtimit, dëshmisë ose certifikatës, duke penguar, kufizuar dhe shtrembëruar konkurrencën në treg.

Në përfundim të vlerësimit ligjor, u konstatua se Akt Marrëveshja nr.2729 prot., datë 13.02.2023, lidhur ndërmjet grupeve të interesit përfaqësues të Autoshkollave, DPSHTRR-së dhe DPT-së, është një marrëveshje e ndaluar në vetvete për nga objekti, në kuptim të nenit 4, pika 1, gërma a), të ligjit nr. 9121/2003, pasi me hyrjen në fuqi do të çojë në praktika të njëjta në çmimet/tarifat e pagesës për përgatitjen dhe fitimin e kategorisë së leje drejtimit, dëshmisë ose certifikatës, duke penguar, kufizuar dhe shtrembëruar konkurrencën në treg.  Si e tillë kjo Akt Marrëveshje, në kuptim të nenit 4, pika 2, të ligjit nr. 9121/2003, është e ndaluar. Sa më sipër, Komisioni i Konkurrencës, me vendimin nr. 970, datë 24.03.2023 vendosi:

Akt Marrëveshja nr. 2729 prot., datë 13.02.2023, e lidhur ndërmjet palëve: Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimeve të Transportit Rrugor, Shoqata “Kombëtare e Autoshkollave”, Shoqata e Autoshkollave “Siguria në rrugë” dhe Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve, vlerësohet si një akt marrëveshje në kundërshtim me nenin 4 të ligjit 9121.2003, “Për mbrojtjen e konkurrencës”, thuhet në vendimin e marrë ditën e sotme.

Mirëpo për të dytën herë brenda pak kohësh, Autoriteti i Konkurrencës konstatoi paligjshmëri në treg, por nuk e pa të arsyeshme të vendosë masa ndëshkuese.

 

“Po nëse ky vendim do merrte jetë?”

Nëse çmimi aktual i patentës do arrij shifrat 850 atëhërë në  krahasim me vendet fqinje, Shqipëria rezulton se e ka me të lartë çmimin bazë për pajisjen me një leje drejtimi.

Në Kosovë, ky kurs kushton 574 euro, përfshirë certifikatat shëndetësore e deri tek aplikimi për marrjen e kartës. Në Maqedoninë e Veriut, patenta mund të merret për vetëm 520 euro, patentën për klasin B.

Në rajon Serbia është një nga vendet që ka çmimet më të larta të marrjes së patentës, por sërish nuk e kalon Shqipërinë. Kostoja për trajnimin e plotë të një shoferi të ri në teori dhe praktikë është rreth 630 euro.

Ndërsa në krahasim me Italinë dhe Greqinë, vende anëtare të Bashkimit Europian, shifra është shumë herë më e lartë. Kursantët duhet të paguajnë mbi 1000 euro, për teorinë dhe praktikën.

 

Ndryshimet në Kodin Rrugor, të rinjtë nuk do lejohen me makina të mëdha dhe shpejtësi

Të gjithë drejtuesit e rinj të mjeteve, që sapo janë pajisur me patentë, nuk mund të ngasin makina me kubik të lartë, ndër to “Mercedes Benz”, “Audi” apo “Porsche”, deri në 2 vjet.

Kjo kategori shoferësh do të mund të ngasin modele makinash me fuqi më të vogël si “Fiat 500”, “Ford Fiesta”, “Renault Tëingo”, “Opel Corsa”, etj.

Ky është një nga ndryshimet e Kodit Rrugor që u miratua nga ligjvënësit në parlament.

Është një punë e mire duke kufizuar adrenalinën e grupmoshës së re. duke marrë një mjet me fuqi të vogël motorike detyrimisht ata nuk do të ecin dot me shpejtësi të lartë. Në këtë këndvështrim më vjen mirë që arritëm të bëjmë një përafrim ashtu siç e ka bashkimi europian”, shprehet Artur Sulçe, ekspert i aksidenteve rrugore.

Another change concerns the terms of renewal of the patent, from 10 years which is currently, to 15 years until the age of 70. Even for professional driving licenses, the renewal terms will be every 5 years until the age of 70, and no longer until 65.

Also, according to the approved changes, the right to exercise the profession of Driving School Instructor will be extended up to 70 years old, from 65 years old.

Latest news