Flash News

KRYESORE

Regional civil society: EU made mistakes with enlargement and geopolitics

Regional civil society: EU made mistakes with enlargement and geopolitics

The European Union has failed with the Western Balkans in terms of enlargement and it is more important than ever that the process is handled in a careful and sensitive way, while still preserving the bloc's foundations, participants at an EU conference in Zagreb said. .

The European Economic and Social Committee (EESC) held a two-day event in the Croatian capital to discuss the role of civil society and the media in the current geopolitical context with war on Europe's doorstep. With panelists from across the Western Balkans region, the topic of enlargement was the focus of the agenda.

"We have to manage the Western Balkans in a very careful and sensitive way, in a proper and honest way. Europe can only get members who meet the criteria of democracy, otherwise we develop a Europe with enemies within", said Seamus Bolan, president of the EESC Group of Civil Society Organizations.

While it is important to ensure a consistent approach to the admission of all member countries, the conditions of candidacy must be clear and transparent, but also provide tangible hope for countries, he added.

But beyond that, Europe has made a number of mistakes, not just in terms of acceptance, but in its approach to geopolitics, he added.

"We learn nothing from history, Winston Churchill said, we learned nothing from World War II, that's quite said," Bolan said.

“Europe needs to look at putting itself in a place where it has the power to deal with the kind of aggression we've seen from Russia. It will never go away," he added.

This should take the form of creating new structures to deal with the new security reality, managing infrastructure in terms of food security, free movement of people, energy security and defense as all these are now on the agenda. .

"This will challenge the EU in a way that will make it or break it," he added.

Regarding stalled enlargement, the panelists discussed the real-world impact of this, including falling EU support in some countries, including Serbia.

Dusan Gajic, korrespondent i RTS, transmetuesi publik serb dhe kryeredaktor i SEETV, tha se Evropa duhet të vendosë një ofertë të besueshme në tavolinë, si për hir të Serbisë ashtu edhe për rajonin, sepse aktualisht “BE duket si një e mirë por qëllimi i largët”.

Duke iu drejtuar mbështetjes dërrmuese për Rusinë dhe presidentin e saj Vladamir Putin, ndërsa vetëm 34% e vendit e mbështesin pranimin në BE, ai shpjegoi se kjo është pjesërisht një "votim proteste".

Ndërsa është ushqyer gjithashtu nga nacionalizmi dhe "përgjigjja joadekuate e Evropës ndaj Ballkanit" gjatë 20 viteve të fundit, ai tha se mbështetja për Rusinë ka të bëjë më shumë me pakënaqësinë e Perëndimit.

“Ata e shohin vendin si viktimë të trajtimit të padrejtë nga fuqitë perëndimore, të ushqyer nga politikanët. Inati tani është më i fortë se 20 vjet më parë pasi NATO bombardoi Serbinë. Ndërsa ka një rritje të lehtë të mbështetjes për sanksionet kundër Rusisë, kjo mbetet një pakicë e madhe”, tha ai.

Sa i përket Komunitetit Politik Evropian të propozuar, një ide e lëshuar nga presidenti francez Emmanuel Macron më herët në 2022, e ndjekur nga takimi i parë në fillim të tetorit, panelistët mbeten të pakënaqur.

“Nuk ka asnjë zëvendësim për zgjerimin e BE-së. Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë të drejtë që thonë se nuk e duan Komunitetin Politik Evropian,” tha ai duke shtuar se integrimi në BE ka të bëjë me përafrimin dhe krijimin e një sistemi funksional dhe jo duke u përpjekur ta zëvendësojë atë me diçka tjetër,” tha Adnan Cerimagic, një analist për Ballkanin Perëndimor në Iniciativën Evropiane të Stabilitetit.

Sa i përket gjendjes së vështirë të Bosnjë-Hercegovinës, të cilën Komisioni Evropian rekomandoi në tetor, duhet të marrë statusin e kandidatit, por po përpiqet të mbledhë mbështetje nga vendet anëtare, nevoja për ta sjellë vendin në grupin e BE-së është edhe më e fortë.

Leila Bicakcic, director at the Center for Investigative Journalism in Sarajevo, said that "EU accession was not even mentioned during the last election campaign, it is not on the agenda and it is not important for politicians."

"Candidate status is important for Bosnia and Herzegovina, there should be a stronger EU role in the Western Balkans," she added.

Source: Euroactiv

Latest news