Flash News

Ditari i Opozitës

The debate behind closed doors in the PD Group is clarified / Bardhi warns of the dismissal of two Basha MPs

The debate behind closed doors in the PD Group is clarified / Bardhi warns of

In the debate behind closed doors in the DP Parliamentary Group, Gazment Bardhi announced the expulsion of two deputies, supporters of Lulzim Basha.

In the discussions provided by News24, Gazment Bardhi stated that it is unacceptable for Arbi Agalli and Orjola Pampuri to pardon Olta Xhaçka.

Discussions:

Gazment Bardhi: Good afternoon colleagues. Sorry for the delay, but I was on a video call with representatives of the American Republican Institute, who are helping us with the operation of the Opposition Federation, and it took a little longer than expected. Today we have several issues on the agenda. We begin with the presentation of the Electoral Reform Platform.

Oerd Bylykbashi: DP demands the return to the last agreement reached through the position and the opposition (refers to June 5, 2020), for which there is also an agreement signed through the parties and supported by strategic partners and international organizations, and consequently the undoing of consequences and unilateral constitutional and Electoral Code changes (July and September 2020), especially for:

1. The restoration of coalitions with a composite list where each member party of a coalition has the right to compete with its name on the ballot, giving the voter the right to vote for the party he prefers, within the coalition. This form of coalition has operated successfully and without any problems from 2003-2020 and has ensured two political rotations (2005 and 2009).

2. Eliminating the inequality of the vote and the injustice of the result that produced the unilateral constitutional and Electoral Code changes (July and September 2020) in the electoral system.

3. The Democratic Party fully stands for open lists in accordance with the standard applied by the vast majority of over 90% of countries that use open lists.

DP commits to contribute to making the vote of all Albanian citizens with permanent residence abroad a reality in the shortest possible time, where they live, according to the current obligations stemming from the Electoral Code, as well as the decision of the Constitutional Court of on December 9, 2022, with the same standards and guarantees as citizens who vote within the country. The voting system of Albanian citizens with permanent residence abroad should be simplified from the burdensome registration procedures in order to avoid governmental control and filters. The voting system for this category of voters must be efficient and impartial and must not serve to unilaterally influence the result.

PD angazhohet që të analizojë me seriozitet problematikat serioze të shfaqura në zgjedhjet e fundit përsa i përket procesit të votmit dhe numërimit elektronik, me qëllim arritjen e një vendimmarrje  përfundimtare e cila di t’i japë fund fazës hibride të pilotimit të tij në disa zona, nëpërmjet shtrirjes së tij në të gjithë vendin, ose heqjes dorë përfundimisht prej këtij sistemi. KQZ ka dështuar të zbatojë garancitë që ligji parashikon për zgjedhësin që të konfirmojë dhe hedhë votën në liri të plotë. Votimi nga persona të tretë dhe/ose operatorë teknikë të KQZ përbën vepër penale dhe është antikushtetues sipas jurisprudencës kushtetuese te 2002. Mungesa e një auditimi të pavarur të çertifikuar, pas tre pilotimesh nga viti 2021, cënon besimin në menaxhimin e votimit elektronik.

Gazment Bardhi: Në emrin tuaj falenderoj kolegun Bylykbashi dhe grupin e punës për këtë material. Kush e don fjalën.

Tritan Shehu: Mendoj të marrim materialin dhe ta studiojmë.

Helidon Bushati: Ne nuk mund të bëjmë reformë zgjedhore pa pasur mbështetjen e ndërkombëtarëve. E theksoj fort sepse nuk mund të bëjmë ne reformë zgjedhore pa mbështetjen e amerikanëve. Vetëm kur përmirësuam marrëdhëniet me amerikanët ne mundem të marrim atë çfarë morëm. (I referohet fundit të aksionit opozitar).

Asllan Dogjani: Unë propozoj se ne duhet të kërkojmë lista të hapura sa i takon propozimeve për reformën zgjedhore. Dhe këto qëndrime duhet t’I bëjmë edhe publike.

Xhelal Mziu: Marrëvshja e 5 qershorit 2020, që u arrit PD & PS,me ndërhyrjen e përfaqësive por jo vetëm të SHBA dhe BE duhet të jet thelbi i propozimit tonë.

Duhet të kërkojmë rrëzimin e ndryshimeve 28 korrik 2020.

Pra duhet të kërkojmë:

1.Rikthimin e koalicioneve parazgjedhore.

2.Vota e 100% e diasporës, jo sipas a-Albania, por të gjithë.

3.Ashpërsimi deri 10 fish të masave penale ndaj çdo kujt që cënon ligjin dhe tjetërson votën e lirë.

4.Listat e hapura ngelen të rëndësishme.

5.Votë detyruese për qytetarët.

6.Votim elektronik dhe numërim elektronik si vendet e BE.

7.RIFORMATIM me 6 rajone.

Bujar Leskaj: Ne duhet të flasim në media dhe ku ta qartësojmë se duam të rikthehmë koalicionet parazgjedhore. Po ashtu të shprehemi se duam lista të hapura, votën e emigrantëve pa kushtet që vë gjeveria, që të kapim një bazë të gjërë emigrantësh, jo vëtëm 18 që janë regjistruar në portalin e qeverisë dhe votimin elektronik. Dhe votimi elketornik nuk është aq i thjeshtë sa duket, duhet të mos biem në gracka dhe të sigurojmë që të mos biem pre e manipulimeve.

Ndërkohë propozoj që të zhvillohen zgjedhjet për pozicionet vakante e të mbetura bosh më Grupit Parlamentar E kam bërë këtë propozim edhe përpara disa javësh por e përsëris prap. Dhe unë sugjeroj që gara për këto poste të bëhët vetëm mes grave, sepse jemi shndërruar në parti burrash. Pra unë po e shpreh qëndrimin tim se do të marr pjesë në votimet për këto poste, vetëm nëse kandidatet do të jënë zonja.

Gazment Bardhi: Nuk kam pasur kohë të merrem me këtë, pasi kam pasur shumë çështje me të cilat jam marrë. Por shumë shpejt do të merrem dhe do të zgjidhet, do të vij me një propozim. Amnistia dhe mbështetja që Arbi Agalliu dhe Orjola Pampuri i bënë Olta Xhaçkës, i bën automatikisht të shkarkuar nga pozicionet që mbajnë në grup. Është e papranueshme që po duan ta varrosin atë çështje njëlloj si Edi Rama. Kam patur respekt, por kjo është vijë e kuqe, janë bërë bashkë me Edi Ramën për ti dhënë pandëshkueshmëri Olta Xhackës. E papranueshme.

Dhurata Cupi: Kam një shqetësim që e ngriti edhe Bujari. E keni kthyer këtë parti në parti burrash. Shkoni nëpër qarqe bisedoni me demokratët dhe aty dalin burri 1, burri 2, burri 3, burri 4, etj. Asnjë grua. Mirë 4 nënkryetarët, sepse duhet, por pjesa tjetër, pse vetëm burra dhe asnjë grua?

Gazment Bardhi: Partia ka ngritur ato dy grupe pune, mund të shtohem me të tjerë padiskutim. Shqetësim i drejtë do ta vlerosojnë strukturat drejtuese te partisë.

Gazment Bardhi: Kalojmë tek çështjet e rendit të ditës. Do këmbëngulim për mocionin me debat nesër për drogën dhe Xibeakën. Do të dërgojmë në Gjykatë Kushtetuese përsëri mandatin e Xhaçkës. Do të diskutojmë tek të gjitha pikat e rendit të ditës për të cilat do votojmë kundër, përveç marrëveshjes me BE. Për ccështjen e cila ka nisur si diskutim dhe kam marrë shumë shqetësime nga ana juaj në chatgrupin tonë (I referohet grupit të whatsappit ku shumë deputët kanë shprehur shqetësim për vendimin e Kuvendit për të lënë jashtë grupit Berishën dhe se duhet të bëhet betejë që të futet në Grupin Parlamnetar të PD-së), ju sqaroj se kjo nuk është çështje e kryetarit të grupit, sepse antarësimi në grup sipas rregullores është me vetëdeklarim. Unë mendoj që ne nuk duhet të biem në kurthin që të kthehemi përsëri tek përqëndrimi i debatit publik për grupin. Interesi i Edi Ramës është të na rikthej në debatin për grupin parlamentar, prandaj e luajtën në publik prej disa ditësh me këtë; një herë 35 anëtarë, një herë 38 anëtarë, sot e kishin bërë 42 anëtarë. Ne jemi grupi parlamentar i PD dhe kryetar i PD është Sali Berisha. Tani nga kjo kuptohet i gjithë absurdi i kësaj. Ne e dimë shumë mirë se kush është i përfshirë në grup parlamentar, që nga data 5 Shtator 2023 dhe nuk presim njohje nga Edi Rama për këtë mendoj. Grupi nuk ka një procedurë për futjen e deputetëve në grup, sepse kjo është me vetëdeklarim në Kuvend, pa përfshirjen e grupit. Psh para disa kohëve është përfshirë në grup kolegia Merita Bakiu, është vetëdeklaruar dhe është përfshirë pa u përfshirë grupi në këtë çështje. Mospërfshirja e z. Berisha që në nisje të kësaj Legjislature është bërë nga Kuvendi me interpretimin që nuk është tek lista fillestare që ka sjell Partia, para krijimit të grupit. Problemi nuk është tek ne. Në çdo rast më thoni çfarë shqetësimi kemi dhe si e adresojmë.

Tritan Shehu: The Parliamentary Group must maintain a fierce attitude to protect Sali Berisha, to include him in the group, and we must even send letters to the international community, informing them about the political imprisonment of the leader of the opposition. We have to think of a procedure, get the self-declarations, do something.

Oerd Bylykbashi: The regulation clarifies how group membership is done (reads the article of the regulation). So self-declaration and list of CEC. I think we will use this, but we decide.

Flamur Noka: Yes, I think this can be done.

Luan Baci: I also think like my colleagues. We are the majority of the group, analyze the regulation and do it.

Gazment Bardhi: I agree. Regarding the problem raised by Albana, I met the Speaker of the Assembly regarding this concern and asked her not to obstruct the functioning of the parliamentary investigative commissions (timsi and concessions in health). The President of the Assembly has confirmed to me that there is no political decision of the SP to block the commissions and the misunderstandings that have been created must be resolved. If there are obstacles, the two presidents and the two vice presidents should sit down to determine the next step, and all the letters for information have been confirmed to me that none will be hindered, they will pass and there will be no obstacles.

 

Latest news