Flash News

E SHPJEGUAR

"Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and lies about free media changed

"Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and

"There is no possibility or chance that anyone from Top Channel, be it owners or journalists, will say that in one second they felt that the government put pressure on them or that they saw the controversy in a controversy translated into action".

This was the statement of Prime Minister Edi Rama yesterday when he commented on the gun attack on Top Channel, where the security guard, Pal Kola, was killed. Rama denied that he exerted pressure not only on TCH, but also on other media, arguing that today the media and journalists are freer than ever.

"This is not another event, it is one of those events that happen like a bolt from the sky and does not constitute continuity, this is something directly related to Top Channel, the government has been one of the targets of Top Channel and I am here today and what I can say is that there is no possibility or chance that anyone from Top Channel, be it owners or journalists, will say that in one second they felt that the government put pressure on them or that they saw the controversy in a translated controversy in action. That the seriousness of this issue is so great is and I assure you that I understand and feel this blow very deeply and we will do our best to find the perpetrators, I tell the individuals who are part of this institution to continue their mission proudly", declared Rama .

Rama even stated that his government has never interfered in any millimeter of media freedom. "I and the government that I lead have never interfered in any millimeter of media freedom ," continued the Prime Minister.

But what Rama declares today does not match the rhetoric used against Top Channel, when the latter began to "hit" the government, starting from the homeless of the earthquake of November 26, to the mass emigration of young people, to the cyber attack Iranian that paralyzed Albania's digital system.

Antiquarian Chronicles of Top

The national television suddenly started to "sew" the government with scandals and affairs by broadcasting a series of chronicles that attacked the Rama government.

Top Channel u fokusua tek emigracioni masiv i të rinjve me një kronikë me titullin “Një në tre shqiptarë iku nga Shqipëria”. Kronikat vijuan me “Kryeministri merr ‘peng’ diplomat”, “Të pastrehët e tërmetit”, “Hakerat kërkojnë 30 mln dollarë. Virusi ka shkatërruar të dhënat online të institucioneve”.

"Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and "Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and "Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and "Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and

Një kronikë e fortë për qeverinë ishte edhe raporti për Demokracinë i cili e poziciononte Shqipërinë me shumë vende në rënie. Top Channel asokohe, zgjodhi t’i transmetonte gjetjet e raportit duke e përkufizuar si “Shqipëria drejt autokracisë”.

"Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and

Rama reagon me gjuhë të ashpër ndaj Top Channel

Gjuha e Ramës kundrejt TCH ishte mjaft e ashpër. Kryeministri, siç bën gjithmonë, zgjodhi që kritikat ndaj televizionit për kroniat antiqeveritare, t’i jepte përmes Twitter-it.

Rama i konsideroi një “tallava mediatike” akuzat se hakerat iranianë i kishin kërkuar qeverisë 30 milionë dollarë me qëllim që t’i jepnin fund “grabitjes” së të dhënave institucionale dhe qytetare.

"Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and "Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and 

Kronikës për ermigracionin e paligjshëm masiv të shqiptarëve drejt Britanisë së Madhe, Rama e quajti një “lajm të rremë për favore të paligjshme”.

“Shumëkush ka mbetur i çuditur këtë të dielë kur ka parë një tëitter të kryeministrit i cili akuzonte një televizion kombëtar për përfitime të paligjshme. Sipas Ramës prej këtij ekrani dezinformohej për të ngritur njerëz kundër qeverisë. “700 mijë shqiptarë kanë ikur 12 vitet e fundit”. “7 punonjës në ditë ikin nga policia”. ”Tre vite pas tërmetit s’kanë shtëpi”. Këta janë tituj lajmesh të rreme në ekrane private kombëtare që kanë një mision: Dizinformim e nxitje kundër qeverisë!Arsyeja? Duan favore të paligjshme”, shkroi Rama asokohe në Twitter.

"Media trickery for favors", how Rama's rhetoric towards TCH and

Rama bie ndesh me raportin e DASH

Kryeministri konsideroi se regjimi i tij është treguar “zemërmirë” me mediat dhe gazetarët kur tha se media nuk ka qenë kurrë më e lirë se sot. Mirëpo, Rama harron raportin e fundit të Departamentit të Shtetit (DASH), i cili theksonte qartazi mungesën e lirisë së medias dhe censurën që i faturohej gazetarëve

Sipas raportit, vëzhguesit pohojnë se “qeveria, partitë politike, bizneset dhe grupet kriminale u përpoqën të ndikonin në media në mënyra të papërshtatshme dhe jotransparente”.

Ka media të lira dhe një përhapje të madhe të organeve të medias, veçanërisht në internet, që përfaqësojnë një spektër të gjerë pikëpamjesh pa përgjegjësi, shpesh pa e atribuar informacionin.

"However, independent media are few and far between, as most media are owned by powerful businessmen with vested interests who use their media to advance their own interests, including profiteering and promoting interests they have with parties. political" , says the report.

DASH also underlined that there have been reliable reports according to which senior media representatives used their bodies to blackmail businesses, threatening them with negative coverage.

"Political pressure, corruption and lack of funds limited the independent written media and journalists are said to have practiced self-censorship ," the report states.

However, the prime minister turns "a blind eye and a deaf ear" when it comes to criticism of his government.

Latest news