Flash News

E-TJERA

"Too expensive", the citizens of Kosovo complain about the prices in Albania

"Too expensive", the citizens of Kosovo complain about the prices in

The summer holidays have already started and the citizens of Kosovo are planning where to spend these days. Some have already made up their minds and will stay on the Albanian coast, and some are still thinking and looking at the offers. But the increase in prices this year has started to fade the love of Durrës, Shengjin, Vlora and Saranda among the citizens of Kosovo. Almost every citizen complains about "price inflation". 

"Very expensive", "They showed that in Vlora, the umbrella is costing 20 euros", "Even in Durrës and Shengjin, everything was expensive".

These are the words that are heard most often in Kosovo, when citizens talk about summer vacations and the Albanian coast.

The citizen from Prishtina, Mentor Buzhala, in a statement to "Monitor" said that tourism in Albania has become significantly more expensive this year, especially in the South.

As he says, for now, the most reasonable prices are in Durrës.

"As far as we have seen from the media, tourism in Albania has become significantly more expensive this year, especially in the South. I've been to the South before and it has a lot to offer for vacations, but for a 20-euro umbrella, it's too much.

Also, we have seen that the prices have increased significantly even in Shengjin, and that place does not offer anyone anything for vacations. So, it seems, the prices are a little more reasonable in Durrës. Maybe this year I will go there, a little further to the outskirts, somewhere from Golem or Shkëmbi i Kavaja", he said.

Despite the inflated prices and offers, the young people of Kosovo say that the opportunities to go further than the coast in Albania are few, and Albania remains their best option.

"This year, the prices on the Albanian coast are quite high, considering the opportunity they have, especially vacationers from Kosovo whose first destination is Albania, for several reasons. The first, of course, is the price, the second, the proximity.

However, this year, vacationers from Kosovo have been disappointed with the high increase in prices, especially in the South of Albania, which are unaffordable for the majority of Kosovars", says the citizen Beadin Syla, showing that the citizens of Kosovo can leave Albania if prices continue to rise.

“Çmimet janë të larta edhe për faktin se shërbimet e akomodimit apo edhe të tjera nuk kanë pësuar ndryshim, janë po ato që kanë qenë dy-tre vite më parë.

Autoritetet shqiptare duhet ta kenë parasysh këtë dhe duhet të marrin masa që çmimet të jenë sa më të përballueshme, sepse kështu Shqipëria po e humb një pjesë të madhe të turistëve nga Kosova. Sepse, sigurisht disa nuk do të shkojnë fare, të tjerë do të shkojnë edhe më larg, ku çmimet janë të njëjta, ta zëmë me Greqinë, Turqinë, Bullgarinë apo gjetiu”.

Nagip Skenderi, njohës i ekonomisë dhe profesor i Fakulteti Ekonomik në Prishtinë, thotë se këtë vit, qytetarët e Kosovës janë duke u “ndëshkuar” nga bizneset e Shqipërisë, pasi sipas tij, çmimet janë rritur pa pasur ndonjë arsye të madhe.

“Mendoj se çmimet këtë vit janë rritur tej mase, edhe pse kjo ka ardhur si rezultat i shtrenjtimeve dhe krizës ekonomike globale, si pasojë e luftës midis Rusisë dhe Ukrainës, por edhe mungesës se dy viteve të mëparshme të turistëve nga efektet e pandemisë.

Dhe, meqenëse ‘brumi kryesor i turistëve’ për Shqipërinë mbeten kosovarët, konsideroj që Shqipëria është dashur që me politikat e saj stimuluese të përkrahë bizneset në tërësi, që ofrojnë shërbime turistike dhe gastronominë, në mënyrë që çmimet të jenë më të përballueshme.

Por, kjo nuk ishte aspak në vëmendjen e Qeverisë së Shqipërisë, nga fakti se dihet ata nuk bëjnë më të paktën atë që është e mundur, të heqin apo të zbresin taksën rrugore prej 10 eurosh (vajtje – ardhje), gjë që nuk e kanë bërë (e as Qeveria e Kosovës në mbledhjen e përbashkët të dy qeverisë nuk ka këmbëngulur aspak që kjo taksë të hiqet).

Prandaj, ata janë plotësisht të bindur dhe të vetëdijshëm se kosovarët janë edhe turistë patriotikë që e duan dhe konsiderojnë Shqipërinë si shtet amë, nuk bëjnë asgjë në këtë drejtim t’u lehtësojnë barrën e shpenzimeve, që janë shumë të larta këtë vit, e nga ana tjetër nuk ka edhe rritje të pagave dhe të të ardhurave tjera”, ka thënë ai për “Monitor”.

Skënderi shprehet i bindur se qytetarët e Kosovës marrin edhe kredi për të shkuar në pushime.

“Jam i mendimit që kosovarët për pushime, edhe pse të ngritura çmimet tej mase, janë të detyruar të hyjnë në huazime bankare, e disa që ishin më të kujdesshëm në këtë drejtim, kanë kursyer një pjesë nga të ardhurat e tyre. Megjithatë, Shqipëria është dhe mbetet vendi kryesor ku kosovarët kalojnë pushimet.

Edhe pse çmimet janë rritur në mënyrë drastike krahasuar me vitin e kaluar, prapëseprapë ‘gjejnë mjete të mjaftueshme’ për të kaluar disa ditë në bregdet për pushime verore, që pak a shumë kjo vjen si rezultat i këndvështrimit psikosocial që duhet ‘patjetër’ të shkohet në pushime verore”.

Që qytetarët e Kosovës i kalojnë pushimet në Shqipëri, dhe se kërkesa është e madhe e konfirmon edhe Ruzhdi Kurtishaj, kryetar i Shoqatës së Transportit rrugor në Kosovë.

Ai tregon se Durrësi dhe Shëngjini janë më të pëlqyerit nga qytetarët, por nuk mbeten larg as Vlora e Saranda.

“Ne kemi filluar me shumë oferta të ndryshme. Nga Durrësi e deri në Vlorë. Por, nuk mund të lihet mënjanë edhe Saranda dhe Ksamili, dhe për këto dy vende ka kërkesa të mëdha. Shëngjini është një nga vendet me kërkesën më të madhe nga qytetarët e Kosovës. Për në Shëngjin është rritur kërkesa për afro 20 deri në 30%”.

Por, ai thotë se qytetarët e Kosovës ende po ballafaqohen me probleme të mëdha, edhe me çmime të rritura në sezone.

“Pushuesi nga Kosova duhet të këtë një trajtim të veçantë. Janë bërë shumë marrëveshje, por jo të gjitha janë zbatuar. Qytetarët e Kosovës përballen ende me barriera e probleme të ndryshme kur shkojnë për pushime në Shqipëri. Çmimet rriten shumë në korrik dhe gusht dhe kjo është një brengë e madhe për qytetarët, që thonë se po ndihen të shfrytëzuar”, thotë Kurtishaj.

Ai tregon se bregdetet në vendet fqinje, kryesisht në Shqipëri, janë destinacioni kryesor për të rinjtë nga Kosova.

“Disa prej tyre thonë se i financojnë vetë pushimet, ndërsa disa të tjerë varen ende nga financat e prindërve. “Tani qytetarët po bëjnë planifikim për pushim, dhe jo siç ka qenë më herët që qytetarët kanë vendosur aty për aty për pushimet. Kërkesa më e çuditshme është se qytetarët e Kosovës çdo herë duan dhoma me pamje nga deti”.

Ditë më parë është raportuar për çmime të rritura në Vlorë, ku pati reaguar edhe Shoqata e Operatorëve në këtë qytet. Vasil Bedinaj deklaroi se nuk është dakord që turizmi në Vlorë të vuajë mungesën e turistëve, për shkak të çmimeve të larta.

“Qyteti i Vlorës po ofron akomodim dhe shërbim për të gjitha kategoritë e turistëve dhe siç mund ta shohë çdo turist, çmimet dhe akomodimet janë sipas kategorive dhe e them me plot bindje që në Vlorë gjen hotele me 50 euro nata, me 40, me 30, pra të gjitha kategoritë e pushuesve.

E kundërshtojmë lajmin se në Vlorë ka hotele me 200 euro. Jo ato janë suita që nëse një turist do një frigorifer të mbushur plot, po, do ta paguajë edhe 200 edhe 250”, tha Bedinaj.

Bedinaj pretendon se çmimi 80 euro për një natë është i pranueshëm në hotel me 4 yje. Madje shkon edhe më tej, duke thënë se hotele të tilla në vendet e BE-së e kanë natën 400-500 euro.

Por, menaxheri i njërit nga hotelet e Vlorës, me prejardhje nga Kosova thotë se çmimet këtë vit janë rritur me 20 deri në 30%.

“Çmimet vjet kanë variuar nga 120 – 250 euro, ndërsa këtë vit fillojnë nga 150 – 350. Kemi një ndryshim të çmimeve rreth 20 – 30%, konkretisht nëse çmimi i një dhome çift vjet shkonte deri në 60 euro, sivjet shkon deri në 80 euro. Një dhomë triple vjet ishte 90 euro, sivjet është 110 euro”, ka treguar ai.

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, i ka kritikuar bizneset bregdetare për rritjen e madhe të çmimeve pas shqetësimit se ka rënie të numrit të turistëve.

"If there is a problem with high prices it is to be seen and analyzed at the end, and not now. If someone sets a high price and no one comes, he does himself a disservice. If in the end we will have this finding, it will be a very good lesson in the competitive market, we must think carefully before setting the prices".

However, for Rama, the reckless actions of businesses will be a lesson to take into account the great competition for tourism in the Mediterranean.

"If so, this will become a great lesson. Let's not forget where we are. We are located among strong competitors in the Mediterranean.

Since the name of Albania was opened to come as a country with all its own magic, let's hit the prices. Government investments have changed the business card of the country"./ Monitor

Latest news