Flash News

Rajoni

"Betrayal, capitulation, farce", REL analysis: Abazovic's government in danger

"Betrayal, capitulation, farce", REL analysis: Abazovic's

Betrayal of Montenegro, capitulation of the state before the Serbian Orthodox Church, farce ... These are some assessments of some political parties in Montenegro for a version of the Basic Agreement, which regulates the relations of the state of Montenegro with the Church.

The harshest reaction has been from the parties that participate in the Government of Montenegro or offer it political support in the Assembly: the Social Democratic Party (SDP) and the Democratic Party of Socialists (DPS).

Criticism has been met with warnings that the government, elected two months ago, could lose support in the Assembly, which has a majority of just three votes.

What is strongly opposed in the draft text of the Government agreement is the part that recognizes the subjectivity of the Serbian Church in Montenegro six centuries earlier than that of the Church in Serbia.

Known as the Basic Agreement, it is signed with religious communities to regulate mutual property and legal relations.

The fate of the Government of the Montenegrin Prime Minister, Zdravko Krivokapic, will be decided by the Montenegrin deputies on February 4, 2022.

After almost a decade of unsuccessful negotiations of previous governments, the current Prime Minister of Montenegro, Dritan Abazovi., Has promised a speedy signing of the Basic Agreement with the Serbian Orthodox Church.

SDP threatens to overthrow the Government

Following the publication of the draft text of the Basic Agreement on 28 June, which is said to have been agreed between the Government and the Serbian Orthodox Church, there were furious reactions.

Draginja Vuksanovic, an MP from the SDP, the party that has two ministers in the Abazovic government, said the draft agreement was "a farce, a betrayal and an occupation".

The party unofficially told RFE / RL's Balkan Service that if the government accepts this version of the Basic Agreement with the Church, "the government will inevitably fall and new parliamentary elections will be called."

The DPS said the text had "obviously bad intentions" against Montenegro and added that the government was obliged to protect Montenegrin national interests.

"Otherwise, the consequences are known," said Milos Nikolic, a DPS spokesman.

Kush ndikon në situatën në Mal të Zi?

Edhe Predrag Boshkoviq, nga kjo parti, tha se “dokumenti i përshtatur për Kishën Ortodokse Serbe” është përpjekje “për të vjedhur historinë dhe thesarin kulturor” të Malit të Zi dhe shtoi se ai nuk do të kalojë.

“Ka duruar ky shtet dhe pushtues më të mëdhenj. Do t’i durojë edhe këta”, tha ai. Edhe pse DPS nuk është në Qeveri, kjo parti i jep mbështetje parlamentare Qeverisë së pakicës, të udhëhequr nga Abazoviq, e cila është votuar në fund të prillit të këtij viti.

Nga “Matica crnogorska”, institucion kulturor në Mal të Zi, thanë se me nënshkrimin e një marrëveshjeje të tillë, vendi “do të nënshkruante aktin e kapitullimit”.

Si u përgjigj Abazoviq?

“Përveçse kam dëgjuar që jam tradhtar, nuk kam dëgjuar ende se nene të caktuara të marrëveshjes nuk janë në rregull”, tha Abazoviq.

Ai tha se palët që janë të pakënaqura me tekstin e harmonizuar të Marrëveshjes Themelore me Kishën Ortodokse Serbe, kanë qenë në dijeni për përmbajtjen e saj.

“Përfaqësuesit e DPS-së dhe SDP-së e kanë ditur tekstin dhe nuk kanë pasur asnjë kundërshtim për pjesën normative”, tha Abazoviq.

Por, ministri i Mbrojtjes, Rashko Konjeviq, nga SDP-ja, publikoi një letër drejtuar kabinetit të Abazoviqit, e cila tregon se kjo parti ka kundërshtuar projekt-marrëveshjen.

Nga DPS-ja thanë se kryeministri po mashtron opinionin dhe se kjo parti ka kundërshtime për marrëveshjen.

Një protestues para një barrikade të djegur gjatë protestave kundër ceremonisë së shugurimit të Mitropolitit Joanikije në Cetinje, Mali i Zi, 5 shtator 2021.

Abazoviq takoi më 30 qershor në Beograd patriarkun e Kishës Ortodokse Serbe, Porfirije. Ky i fundit tha se miratimi i tekstit të Marrëveshjes Themelore mund të vendosë “kurorë” mbi normalizimin e marrëdhënieve midis Malit të Zi dhe Kishës Ortodokse Serbe.

Abazoviq tha pas takimit se është e nevojshme që të kryhen të gjitha procedurat në nivel të grupeve punuese dhe të organeve të tjera në Qeverinë e Malit të Zi dhe në Kishën Ortodokse Serbe.

Kush nuk kundërshton?

Vetëm Fronti Demokratik (DF), parti pro-serbe dhe pro-ruse, nuk shprehu kundërshtime, duke thënë se marrëveshja me Kishën Ortodokse Serbe është e pranueshme për të, nëse Kisha e vlerëson si të mirë.

Ish-kryeministri Zdravko Krivokapiq, paraardhës i Abazoviqit, tha se versioni i publikuar i Marrëveshjes Themelore është pothuajse identik me atë që Qeveria e tij i ka dërguar për miratim Kishës Ortodokse Serbe, në korrik të vitit të kaluar. Qeveria e Krivokapiqit ka qenë në marrëdhënie të ngushta me Kishën Ortodokse Serbe.

Çfarë është e diskutueshme?

Për kundërshtarët e versionit të Marrëveshjes Themelore është i diskutueshëm fakti që Kisha Ortodokse Serbe në Mal të Zi njihet si subjektivitet juridik nga viti 1219, ndërsa në Serbi subjektiviteti i saj juridik njihet nga viti 1836.

Pra, sipas propozim-marrëveshjes, pjesë të Kishës Ortodokse Serbe, përkatësisht katër dioqeza që veprojnë në Mal të Zi, janë gati gjashtë shekuj më të vjetra se vetë kisha “nënë” - selia e së cilës është në Beograd.

Për më tepër, Kisha Ortodokse Serbe në Mal të Zi do të ishte “më e vjetër” se vetë shteti i Malit të Zi.

Mitropoliti i ri i Kishës Ortodokse Serbe në Mal të Zi Joanikije në Podgoricë, 2 qershor 2021

SHBA-ja bën thirrje për uljen e tensioneve në Mal të Zi

Një tjetër çështje e diskutueshme është edhe ekstraterritorialiteti i Kishës.

Sipas versionit të marrëveshjes, shteti malazez i garanton Kishës Ortodokse Serbe se organet shtetërore nuk mund të marrin masa të sigurisë në objektet dhe hapësirat e saj, pa miratimin paraprak të organeve përgjegjëse të Kishës, përveç kur bëhet fjalë për mbrojtje urgjente të jetëve dhe shëndetit.

Përveç që Kisha Ortodokse Serbe garanton paprekshmërinë e pronës mbi objektet fetare tashmë të regjistruara, shteti ka marrë përsipër regjistrimin edhe të pasurive të paluajtshme të paregjistruara në pronësi të dioqezave të Kishës Ortodokse Serbe në Mal të Zi.

Partitë dhe institucionet pro-malazeze e shohin një formulim të tillë si “kapje” të thesareve kulturore dhe historike të Malit të Zi.

Termi “themelore”

Mali i Zi, deri më tani, ka nënshkruar Marrëveshje Themelore me Selinë e Shenjtë në Vatikan dhe me marrëveshje ka rregulluar edhe marrëdhëniet e ndërsjella me komunitetin islam dhe me atë hebre.

Pikërisht termi “themelore” është i diskutueshëm në marrëveshjen me Kishën Ortodokse Serbe, sepse ajo nuk është subjekt i së drejtës ndërkombëtare dhe nuk e ka statusin e kishës shtetërore në Mal të Zi.

Marrëveshja Themelore, e nënshkruar nga Qeveria e Malit të Zi me Selinë e Shenjtë, në qershor të vitit 2011, përmban atë përcaktues, sepse është marrëveshje ndërmjet shtetit të Malit të Zi dhe shtetit të Vatikanit, i njohur ndërkombëtarisht.

Kur janë nënshkruar marrëveshjet me komunitetin islamik dhe hebre në Mal të Zi, termi “themelore” ka rënë.

Disa politikanë dhe ekspertë thonë se nënshkruese të marrëveshjes me Kishën do të duhej të ishin katër dioqezat e Kishës Ortodokse Serbe, që janë të regjistruara në Mal të Zi, e jo selia e tyre në Beograd.

Përvojë të ngjashme ka pasur Kroacia.

Në dhjetor të vitit 2001, kryeministri i atëhershëm i Kroacisë, Ivica Raçan, ka nënshkruar marrëveshje me Kishën Ortodokse Serbe në Kroaci. Në emër të Kishës ka nënshkruar Mitropoliti i Zagrebit dhe Lubjanës, Jovan.

The agreement was not "fundamental", but "an agreement on issues of common interest", and was not signed by the then patriarch of the Serbian Orthodox Church, Pavle.

Montenegro's negotiations for a Basic Agreement with the Serbian Orthodox Church began ten years ago, during the DPS government, which fell from power in August 2020./ REL

Latest news