Flash News

E-TJERA

Three members of the KLP are accused of employing family members in the administration of the Tirana Prosecutor's Office

Three members of the KLP are accused of employing family members in the
Tartar Bazaj and Nurihan Seiti

Three members of the High Prosecution Council are accused of 'serious conflict of interest' in their decision-making to promote prosecutor Elisabeta Imeraj in March this year, after previously employing their family members in the Tirana Prosecution administration.

The data provided by BIRN show that at the time of Imeraj's vote as head of the Tirana Prosecutor's Office, two members of the KLP, Tartar Bazaj and Nurihan Seiti, had their daughters employed in this institution, while Deputy Mayor Alfred Balla was employed. nipin.

The suspected conflict of interest in the oversight body of the prosecution was referred to the office of the High Inspector of Justice on 15 April 2021 by the International Monitoring Operation.

Although it raised serious suspicions of disciplinary violations by three members of the KLP, the IOM information remained in the drawer for almost three months, before the Inspector General, Artur Metani, decided to start the verification on July 8 this year.

The High Council of the Prosecution is one of the key institutions of justice reform - which promised 6 years ago an independent system free from corruption and conflict of interest. The above case raises fresh doubts about the effects of the reform in Albania or its records in the fight against old 'corrupt' practices.

The Office of the High Inspector of Justice told BIRN that the IOM's denunciation of the three members of the High Prosecution Council was still in the verification phase.

ILD blamed the overload for the delay in reviewing the case, while explaining that complaints are handled according to a methodology with priority to earlier complaints, in order not to burn deadlines.

"We have about 4000 complaints filed with ILD, most of them inherited from the former HCJ," said spokeswoman Mimoza Koçiu. "A complaint of the institution does not prevail over a complaint of a citizen. "They are equal in their right to deal with the complaint, " she added.

KLP member Tartar Bazaj did not respond to a BIRN request for comment, while Nurihan Seiti avoided questions about his daughter's employment in the Tirana Prosecutor's Office and the conflict of interest in Imeraj's vote.

Ndërkohë nënkryetari i KLP, Alfred Balla tha përmes një mesazhi telefonik se kishte kohë pa kontaktuar me nipin dhe se nuk kishte qenë asnjëherë në konflikt interesi gjatë vendimmarrjes në Këshill.

S’e kam idenë fare se ku punon nipi im, pasi kam me dhjetëra nipër, madje dhe stërnipër,” shkroi Balla.

Në një përgjigje me shkrim në emër të Prokurorisë së Tiranës, drejtuesja Elisabeta Imeraj i tha BIRN se familjarët e anëtarëve të KLP-së ishin punësuar nga institucioni që ajo drejton sipas procedurave standarde ligjore, por ishin larguar aktualisht që të tre nga puna “për arsye të tyret”.

Imeraj mohoi të kishte lidhje me procedurat e punësimit, ndërsa shtoi se Prokuroria e Tiranës nuk është institucioni i vetëm që ka punësuar të afërm të anëtarëve të KLP-së.

“Ju bëjmë me dije se edhe në institucione të tjera si në Prokurorinë e Përgjithshme etj., ka të punësuar persona të afërt të anëtarëve të Këshillit të Lartë të Prokurorisë, normalisht mbi bazën e një procedure të rregullt ligjore,” tha Imeraj.

E pyetur nga BIRN, Prokuroria e Përgjithshme sqaroi se e vetmja e punësuar në pozicionin e përgjegjëses së Burimeve Njerëzore ishte bashkëshortja e anëtarit të KLP-së, Kostaq Beluri, që sipas tyre ka një përvojë 30 vjeçare si sekretare dhe kryesekretare në sistemin e Prokurorisë.

Verifikimi i konfliktit të interesit

Këshilli i Lartë i Prokurorisë –një institucion kolegjial me 11 anëtarë u krijua tre vjet më parë në kuadër të reformës në drejtësi, me qëllim garantimin e pavarësisë, llogaridhënies, disiplinës dhe karrierës së prokurorëve të Republikës së Shqipërisë.

Ngritja në detyrë e prokurorëve është një nga detyrat funksionale të Këshillit, të cilën ai filloi ta zbatonte në praktikë në mars të këtij viti me emërimin e prokurorëve Elisabeta Imeraj dhe Kreshnik Ajazi në krye të Prokurorive të Tiranës dhe Elbasanit.

Vendimi i promovimit të Imerajt ishte unanim në KLP, ndonëse dy ditë para votimit, Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit ngriti përmes vëzhguesit Theo Jacobs një seri akuzash për shantazh dhe ndërhyrje të paligjshme në procesin e vetingut. Konfirmimi në detyrë për Imerajn u ankimua më pas në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit.

Më pak se një muaj nga votimi i Imerajt në KLP, ONM vuri në dijeni Zyrën e Inspektorit të Lartë se tre anëtarët Tartar Bazaj, Alfred Balla dhe Nurihan Seitaj e kishin ushtruar detyrën e tyre në kushtet e konfliktit të rëndë të interesit.

Sipas referimit të ONM, vajza e Bazajt, Xhesika Bazaj, vajza e Seitit, Santeliana Meta dhe nipi i Ballës, Enio Belshi ishin të punësuar pranë Prokurorisë së Tiranës të drejtuar nga Imeraj.

Inspektori i Lartë i Drejtësisë është institucioni përgjegjës për hetimin e shkeljeve disiplonore të anëtarëve të Këshillit të Lartë të Prokurorisë.

Sipas informacionit që ONM dorëzoi në ILD, tre anëtarët e Këshillit dyshohet të kishin kryer shkelje disiplinore, pasi nuk kishin paraqitur kërkese për heqje dorë nga pjesmarrja në mbledhjen plenare ose në mbledhjen e komisioneve gjatë shqyrtimit të kandidaturës së Imerajt. Ata akuzohen gjithashtu për shkelje të rregullave të papajtueshmërisë ose të parandalimit të konfliktit të interesave.

Me precedentë në të shkuarën për veprime brenda ditës në rastin e publikimit të videove të një gjyqtareje në Tik Tok, Inspektori i Lartë, Artur Metani doli me vendim për verifikimin e tre anëtarëve të KLP-së më 8 korrik –thuajse tre muaj nga protokollimi i informacionit të ONM.

Sipas vendimit të Metanit, që BIRN e disponon, informacioni i ONM-së nuk përban fakte të qarta dhe të mjaftueshme, si dhe nuk është shoqëruar me prova, të cilat justifikojnë fillimin e hetimit disiplinor.

…në rastin konkret ka vend për verifikimin e informacionit nëpërmjet marrjes së të dhënave shtesë pranë Prokurorisë së Shkallës së Parë Tiranë, lidhur me procedurën e përzgjedhjes, vlerësimit, emërimit, zhvillimit të karrierës apo përfundimit të marrëdhënies së punës së shtetasve Xhesika Bazaj, Santeliana Meta (Seiti) dhe Enio Belshi,” thuhet në vendimin e Metanit.

Paralelisht, ILD ka vendosur të marrë të dhëna shtesë pranë KLP-së lidhur me shqyrtimin paraprak dhe vendimarrjen e komisioneve dhe të Këshillit në kuadër të procedurës së ngritjes në detyrë të Imerajt; deklaratat e pasurisë së Bazajt, Ballës dhe Seitit apo aktet e brendshme të KLP-së lidhur me rregullat për deklarimin dhe shmangien e konliktit të interesit.

The Head of the Tirana Prosecutor's Office, Elisabeta Imeraj, did not answer questions about the timing of the appointment and removal from office of close relatives of the three members of the KLP or their job position.

Xhesika Bazaj and Santeliana Meta (Seiti) also did not comment on the circumstances of their employment in the Tirana Prosecutor's Office, but according to data posted on the social network LinkedIN, Meta is employed in September 2020 in the position of legal advisor.

Enio Belshi, the nephew of KLP vice-president Alfred Balla, told BIRN that he did not remember when he was hired, but "he had worked for several months and left a few months ago".

Belshi denied that the employment had anything to do with Balla, about whom he said that his father had a conflict 3 years ago and "they had no more contacts". Reporter.al

Latest news