Flash News

Kosova

German MP: Mobilization of the Serbian army, attack on Europe

German MP: Mobilization of the Serbian army, attack on Europe

The German MP, Adis Ahmetovic and Chairman of the Subcommittee for International Climate and Energy Policy, has expressed his concern about the increase in destabilization in Europe. In a press statement, Ahmetovic emphasized that the dangerous game of autocratic forces in the Western Balkans is bringing a new dimension to this general crisis.

According to the social democratic politician, the military mobilization of Serbian forces on the northern border of Kosovo and the declaration of the president of "Republika Srpska", Milorad Dodik, about secession, are clear attacks on liberal democratic Europe. These actions aim to push the boundaries and thus cause further conflicts in Europe.

Ahmetovic stated that it is evident that there are close connections between the Russian aggression in Ukraine and the conflicts in Kosovo and Bosnia and Herzegovina, but not everyone in the EU Commission is aware of this. He is of the opinion that the Russian president, Vladimir Putin, has used the situation to create uncertainty and tension in the Western Balkans region.

“Me luftën në Ukrianë, Putini e ka kapërcyer portën e parë të sulmit në Evropën Lindore. Me këtë përpjekje të njëkohshme për të ringjallur konflikte të reja në Ballkanin Perëndimor, siç po ndodh aktualisht në Kosovë dhe Bosnjë-Hercegovinë, Perëndimi po vihet përballë një prove të mëtejshme, së cilës ne duhet t’i kundërvihemi me çdo vendosmëri. “

Në këtë kontekst, Ahmetovic bën thirrje për vendosmëri të shtuar nga Bashkimi Evropian. Ai thekson se porta e dytë për hyrjen në Evropën Lindore është e lëkundur nga agresioni rus dhe konfliktet në Ballkanin Perëndimor. Në këtë situatë, është e rëndësishme që BE-ja të angazhohet në mënyrë më aktive dhe të mbrojë lirinë dhe sigurinë në kontinentin evropian.

Ahmetovic repeats the call to the Serbian side for immediate de-escalation in Kosovo and a ban on the gathering of Serbian troops at the border. He adds that this will not only preserve the stability of the region, but also ensure Serbia's credibility on its path to possible membership in the European Union.

At this difficult time, Ahmetovic calls for immediate action by Germany, the European Union states and NATO to prevent the worsening of the situation and to maintain peace and security in Europe.

The conflict in Kosovo began to escalate on September 24 after an attack on the Kosovo police, as a result of which a Kosovar policeman lost his life./DW

 

Latest news