Flash News

KRYESORE

From the clashes for the Constitutional Court to the end of the mandate / DASH evaluates Dvorani, Meta "enemy"

From the clashes for the Constitutional Court to the end of the mandate / DASH

The US State Department today praised former KED leader and Supreme Court member Ardian Dvorani as one of the 12 champions in the fight against corruption.

This assessment for Dvorani seems to be directly related to the reform of the justice system, with constitutional changes which were approved by the Assembly on July 21, 2016, which highlighted the law on temporary re-evaluation of judges and prosecutors of the Republic of Albania, or as otherwise known as the "vetting" process. Justice reform is considered an international investment in our country.

"We will defeat corruption by implementing sound reforms in line with international anti-corruption commitments; developing transparent, accountable institutions; and empowering citizens, journalists and civil society organizations to help defeat this global threat to security and democracy." . " - It was said in the statement of the American secretary Antony J. Blinken.

But, today's esteemed by DASH, Ardian Dvorani, was once considered as an obstacle to this reform by the President of the Republic, Ilir Meta. They clashed, following various interpretations of the Constitution on the election of new members of the Constitutional Court. The president claimed that the head of KED had violated the Constitution by not respecting the order of appointments, while Dvorani and the parliamentary majority thought that the President had violated the Constitution by appointing Marsida Xhaferllari as a judge even though she had missed the 30-day deadline set by law.

Meta claimed that the main reason for not setting up the Constitutional Court was to block the functioning of the Judicial Appointments Council (KED) for two years in order for Ardian Dvorani to head it.

The President of the Republic filed a criminal lawsuit against the former head of KED, Ardian Dvorani, and took the report to three prosecutors at the same time, the General Prosecutor's Office, the Serious Crimes Prosecutor's Office and the Tirana Prosecutor's Office. Dvorani was accused by the head of state of "abuse of office" and "misappropriation of state title or office" in connection with the procedures followed for the establishment of the Constitutional Court.

At the time, Meta also posted spots on social media, claiming that Dvorani was being used to capture the Constitutional Court and considering him a "blind party soldier". Even the head of state did not hesitate to attack the foreign diplomats in our country, mostly former ambassadors Donald Lu and Romana Vlahutin.

“Për zgjidhjen e krizës, unë nuk pres zgjidhje nga ndërkombëtarët, zgjidhjet janë në Kushtetutë po të donin. Për atë Kushtetutë që votuam me 140 vota ne na u puthën në buzë dy ambasadorët më të rëndësishëm nga gëzimi i madh, që bëmë me konsensus. Ashtu sikur për fat të keq bekuan kapjen e prokurorisë me 69 vota në kundërshtim të hapur me përcaktimin me 84 vota. Unë nuk e pres zgjidhjen nga diplomatë që sot janë në Shqipëri dhe nesër ikin në Taxhikistan, Afganistan apo dalin në pension. Unë zgjidhjen e pres vetëm te respektimi i Kushtetutës." - ishte një ndër deklarat e presidentit në atë kohë.

Çështja e përplasjeve për emërimet në Gjykatën Kushtetuese shkoi deri në Komisionin e Venecias dhe sipas kësaj të fundit, nuk kishtë kryer shkelje të Kushtetutës nga ana e presidentit Meta.

“Presidenti, përmes Aktit të tij të 5 nëntorit 2019, pezulloi në mënyrë të njëanshme procedurën e emërimit para skadimit të afatit 30 ditor të përcaktuar në ligj. Ndërsa një pezullim i tillë nuk parashikohet në mënyrë eksplicite nga Ligji për Gjykatën Kushtetuese, ai mund të jetë në përputhje me një mekanizëm zhbllokues që ka për qëllim zhbllokimin e një situate kur ka mosveprim ose vullnet dashakeq nga njëri prej aktorëve të përfshirë. Nëse nuk ka as vullnet dashakeq dhe as mosveprim, por përkundrazi duhet të plotësohet një boshllëk ligjor, ratio legis i mekanizmit zhbllokues nuk do të ishte i zbatueshëm. Si pasojë, do të duhet të ekzistojë mundësia për të ndërprerë funksionimin – përndryshe automatik – të mekanizmit zhbllokues. Ndaj, në bazë të një interpretimi teleologjik të dispozitave ligjore, është e justifikueshme të pranohet emërimi i mëvonshëm i një kandidati të dytë nga Presidenti. Prandaj duket e arsyeshme që Presidenti refuzoi të pranonte betimin e gjyqtares që pretendon se u emërua automatikisht”, thuhej në opninioni e Komisionit të Venecias.

Përplasjet Meta-Dvorani nuk u ndalën vetëm kaq. Kreu i shteit iu drejtua iu drejtuar Këshillit të Lartë Gjyqësor me një kërkesë lidhur me mandatin e Ardian Dvoranit, ku pretendonte se këtij të fundit i kishte përfunduar mandati prej 6 vjetësh.

Edhe kjo betejë u fitua nga kreu i shtetit, pasi KLGJ i ndërpreu mandatin Dvoranit me 6 vota pro dhe 3 kundër. Dy misionet e Bashkimit Europian dhe të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, EURALIUS dhe OPDAT, refuzuan të jepnin opinion lidhur me këtë çështje, pasi sipas tyre kjo ishte përgjegjësi ekskluzive e Këshillit të Lartë Gjyqësor.

Çështja tjetër që vlen të përmendet te Ardian Dvorani, është dhe ajo sesi ai kaloi procesin e vettingut. Ai shkaktoi debat për mosdeklarimin e rreth 100 milionë lekëve të vjetra. Komisioni i Pavarur i Kualifikimit e arsyetoi se nuk mund të konsiderohej fshehje pasurie mosdeklarimi i atyre llogarive bankare, pasi sipas KPK-së, gjyqtari i kishte deklaruar më parë llogaritë, të cilat justifikohen me të ardhura të ligjshme. Pas kësaj ngjarjeje, forca kryesore opozitare në vend, Partia Demokratike, akuzoi Komisionin e Pavarur të Kualifikimit për standard të dyfishtë.

Gjithsesi, administrata Biden duket se nuk i ka marrë në konsideratë çështjet e mësipërme për të vlerësuar "armikun" e Metës.

The Presidency has not yet reacted officially regarding this assessment, but the spokesman of President Meta, Tedi Blushi, in a response against Prime Minister Rama wrote: "O scoundrel, your Ramaforma died on April 25 with 3 million slaps and kicks of Albanians, against you, "oligarchs and corrupt diplomats to the core. ALBANIA FIRST AND DEFEATED!" , where there seems to be a direct attack on diplomats as well.

 

 

 

POLITICAL DIARY

Latest news