Flash News

OPINEWS

Fishta between us

Fishta between us

By Agron Gjekmarkaj

Like today 150 years ago, God forgave Albania Gjergj Fishten, exactly the man who took his nation culturally but also politically from the Ottoman history to the European history of state formation and Independence!

Gjergj Fishta is from Zadrimor, Gjergj Fishta is from Lezhë, Gjergj Fishta is an Albanian belonging to these who united in a unique amnesia of patriotic, religious and intellectual consciousness at the crossroads of the intersections of history with the future of Albanians.

Gjergj Fishta maximized the language of the people, pure Albanian, walking the path of Buzuk, Budi, Bogdan, Bardhi, Zarish to give it the superior status of the language of culture. With her carefully chosen words she described the war and peace of the Albanians, their strength for identity, the longing for the great fate Gjergj Kastriot, the zeal for resistance, the fury for battle, the desire for freedom and state! He put the heroes in the necklace of the epic, wrapped them with virtues, contextualized them with an ideal, with Albanian understood from the height of the mountains, he described to you the messages, the vikams, the greatness, the blood shed in the pantheon of national unity!

Fishta created the Albanian and his identity, the mountaineer, the money, which would lead the country to national freedom as a constructor of sublime myths! When this was achieved as a demiurge who sees beyond his time he decided to become the critical teacher of society, to expose flaws, vices, to define the beneficiaries, traitors, levantines and shackles, the dirty ticks that swelled with the blood of the new state! And this to compact a society based on tribes, to raise an individual who accepts development and modernity, to urbanize thoughts, to rediscover his identity to reconnect with that of the continent as a need for consciousness, survival, culture and civilization. Fishta was the biggest Albanian keeper and today he remains the biggest Albanian keeper!

Ai është kolona kulmore që mban tempullin të mos bjerë nga dallget e kohes, si veper, si bëma, si misherim. Fishta është fjala shqipe më e fortë, më e bukur, me terapeutikja, më e urta ! Në të gjindet kodet e interpretimit të ketij populli, në të gjinden rrugezgjidhjet që na lejojnë te dalim pertej mjegullave. Fishta është shkrimtari gjuhe dhe komb krijues në kuptimin me bashkekohor të fjales. Fishta është morali, besa dhe qendresa.

Fishta është fytyra më e ndritur katolicizmit shqiptar si misherues i formules "Atme e Fe" ! Fishta është ai që na ben të ndihemi krenar si pasardhes të Oso Kukes e Dedë Gjo Lulit , Fishta është ai që na kujtoj se sa afer honeve jemi me matrahulet, hajnat, bracat, dylmet , ngrehalucat e zyrave të shtetit!

Fishta nga ameshimi na kujton sa e veshtirë ishte te ikesh nga lindja drejt perendimit dhe sa e lehtë është mbytesh në sherbetin e saj. Po po Fishta ai françeskani me sandale e zhgun, i gjatë e i hijshem ecen neper historinë tonë krejt hijshem si permendore "që rrfe as mot smundet me e derrmue" si roje , si fat, si engjell, si i derguari i zotit, si me i madhi shqiptar dhe shkrimtar që na thotë besoni tek Shqiperia, tek gjuha shqipe, tek Europa dhe identiteti i saj , tek Skenderbeu , tek besa dhe virtytet e rraces i gatshem të na hape udhen, i pa medyshje për të leshuar anatemen dhe mallkimin "kur ket giuhë të perendise trashëgim na la i pari trashegim s'ja len ai fmisë!

Today, the gentle Zadrima, the calm Lezha and the fasting Albania should be proud of its Fishta without a second on the face of the earth! They are left without a grave, the first George and the second George better like this, they ascend to heaven, they see us from above, from there they protect us and we need and how!


 

 

Latest news