Flash News

Bota

Gjykata bllokoi deportimet e emigrantëve në Ruandë, Britania planifikon të injorojë vendimet e GJEDNJ

Gjykata bllokoi deportimet e emigrantëve në Ruandë, Britania

Qeveria britanike po hedh planet për një ligj të ri që do ta lejojë atë të injorojë vendimet e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ), pasi gjykata bllokoi deportimet e emigrantëve në Ruandë javën e kaluar.

Një Ligji i ri i të Drejtave në Mbretërinë e Bashkuar do të bëjë të qartë se Gjykata e Lartë e Britanisë, e cila kishte lejuar fluturimet në Ruandë, ka epërsi ligjore dhe vendimet e GJEDNJ-së nuk duhet gjithmonë të ndiqen nga gjykatat britanike.

Gjykata me bazë në Strasburg, e cila nuk ka asnjë lidhje me Bashkimin Evropian, ndaloi një aeroplan pak para se të nisej nga një bazë ushtarake në Mbretërinë e Bashkuar më 14 qershor.

Ai vendosi që gjyqësori i Mbretërisë së Bashkuar duhet të kryejë një shqyrtim të detajuar që pritet në korrik të skemës për të lejuar deportimin e diskutueshëm në Ruandë të emigrantëve që mbërrijnë në vend pa leje.

Ligji i të Drejtave të Mbretërisë së Bashkuar do të zëvendësonte Aktin e të Drejtave të Njeriut, i cili përfshin Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut në ligjin e Mbretërisë së Bashkuar.

Ministria britanike e Drejtësisë thotë se qëllimi i projektligjit është "të forcojë lirinë e fjalës dhe të frenojë pretendimet false për të drejtat e njeriut".

Ndër masat e saj, ajo do të konfirmojë se masat e përkohshme të GJEDNJ "si ajo e lëshuar javën e kaluar që pengoi largimin e fluturimit në Ruanda, nuk janë të detyrueshme për gjykatat e Mbretërisë së Bashkuar", thuhet në deklaratën e ministrisë.

"Ky Bill i të Drejtave do të forcojë traditën tonë britanike të lirisë duke injektuar një dozë të shëndetshme sensi të përbashkët në sistem," tha zëvendëskryeministri britanik Dominic Raab.

Projektligji do ta bënte gjithashtu më të lehtë dëbimin e shtetasve të huaj që janë dënuar në gjykatë, duke kufizuar aftësinë e tyre për të mbrojtur të drejtën e tyre për jetën familjare mbi sigurinë publike.

"Këto reforma do të përforcojnë lirinë e fjalës, do të na mundësojnë të dëbojmë më shumë shkelës të huaj dhe të mbrojmë më mirë publikun nga kriminelët e rrezikshëm," shtoi Raab.

Duke folur të mërkurën në mëngjes, ai tha se Mbretëria e Bashkuar do të mbetet nën juridiksionin e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut. Por ai i tha Sky News se ishte "legjitime të zmbrapseshin" vendimet e GJEDNJ dhe se parlamenti i Mbretërisë së Bashkuar duhet të kishte fjalën e fundit për ligjin e vendit.

Megjithatë, avokatët dhe aktivistët thanë se plani do të gërryente të drejtat e njerëzve dhe do t'u jepte më shumë pushtet ministrave. Siç qëndron, gjykatat britanike gjithsesi nuk janë të detyruara nga vendimet e GJEDNJ-së.

Stephanie Boyce, presidente e Shoqërisë Juridike të Anglisë dhe Uellsit, tha se kjo do të krijonte një klasë të pranueshme të abuzimeve të të drejtave të njeriut.

Sacha Deshmukh, Shefi Ekzekutiv i Amnesty International në Mbretërinë e Bashkuar, tha se nuk ishte befasuese që politikanët që mbanin përgjegjësi nga ligjet e të drejtave të njeriut donin që ata të largoheshin. "Kjo nuk ka të bëjë me ngatërresat me të drejtat. Ka të bëjë me heqjen e tyre," komentoi ai.

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut është gjykata ndërkombëtare e Këshillit të Evropës – një organizatë me 46 anëtarë që përfshin 27 vendet e BE-së – e cila u themelua pas Luftës së Dytë Botërore për të mbështetur të drejtat e njeriut, demokracinë dhe sundimin e ligjit.

Këshilli i Evropës u sugjerua për herë të parë në vitin 1943 nga kryeministri britanik i kohës së luftës, Winston Churchill, pasi ai konsideroi detyrën e rindërtimit dhe ruajtjes së paqes pasi të ndaleshin luftimet.

Burimi: Euronews

Të fundit