Flash News

E-TJERA

Reforma në sektorin e ujit, sa është vlera e huasë që do të marrë qeveria nga Banka Botërore

Reforma në sektorin e ujit, sa është vlera e huasë që

Dy ditë më parë, qeveria vendosoi të shkrijë 46 ujësjellësa, ku nga 61 që janë aktualisht, do të mbeten vetëm 15. Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjitikës Belinda ka thënë se qeveria do të jetë aksionari kryesor i 15 ndërmarrjeve.

“AKUM ka bërë një propozim për Ujësjellësat, nga 61 ujësjellës do të kalojmë 15 ujësjellës qendror, mirëmenaxhim i financave, menaxhim i burimeve ujore. Ministria do të jetë aksionieri kryesor i secilës prej 15 ndërmarrjeve, për një menaxhim më të mirë”, deklaroi Balluku.

Reforma në sektorin e furnizimit me ujë, do të realizohet me anë të një huaje të dhënë nga Banka Botërore. Parashikohet një kredi 75 milionë $ dhe një grant prej 6,3 milionë $, të miratuara nga Bordi i Drejtorëve i Bankës Botërore.

Bashkëfinancuese do të jetë edhe qeveria shqiptare. Programi synon përmirësimin e aktivitetit dhe gjendjes financiare të ndërmarrjeve të ujësjellës-kanalizimeve si dhe ofrimin e shërbimeve të përmirësuara të furnizimit me ujë në Shqipëri.

Shërbimi i ujësjellësave në vend lë për të dëshiruar. Qytetarëve në të shumtën e rasteve iu mungon furnizimi 24 orë me ujë, ndërsa cilësia vë në rrezik shëndetin e tyre. Ndërkohë rreth 20% e popullsisë rurale nuk mbulohet nga rrjeti i tubacioneve të ujësjellsave.

 

 

Të fundit