Flash News

E-TJERA

Shqipëria dhe vendet e Ballkanit në “black out”, KE nis hetim ndërkombëtar për ndërprerjen e energjisë

Shqipëria dhe vendet e Ballkanit në “black out”, KE nis

Shqipëria dhe disa nga vendet e Ballkanit Perëndimor u përfshinë nga një kolaps një ditë më parë pasi një defekt ndërpreu për thuajse 40 minuta energjinë elektrike, në një ditë ku temperaturat shënon mbi 40 gradë Celsius.

Zyrtarët malazezë pohojnë se shkaku i prishjes rajonale të sistemit elektroenergjetik është pasojë e ngarkesës së madhe dhe rritjes së konsumit ditor dhe temperaturave të larta. Media malazeze “Vijesti” raporton se do të nisë një hetim ndërkombëtar nga Shoqata Zyrtare Evropiane e Operatorëve të Sistemit të Transmetimit që do të përcaktojë se nga kanë nisur problemet.

Në raportimet e para, disa media rajonale raportuan se Mali i Zi ishte përgjegjës për defektin në rajon, dhe më pas raportuan se kolapsi ishte shkaktuar nga problemet në kufirin midis Shqipërisë dhe Greqisë.

Ministrja shqiptare e Energjisë, Belinda Baluku konfirmoi se kishte një dështim në interkoneksionin midis Shqipërisë dhe Greqisë dhe se kishte dëgjuar për rrethana të ngjashme në Mal të Zi dhe në pjesë të Kroacisë dhe Bosnjës.

Hetimi do të zgjasë gjashtë muaj

Zyrtarët kroatë, siç raportojnë mediat lokale, zyrtarisht njoftuan se kolapsi teorik mund të kishte goditur të gjithë Evropën, sepse sistemet energjetike janë të lidhura dhe se është e papërgjegjshme të bëhen supozime para hetimit zyrtar nga organet evropiane, i cili zakonisht zgjat. gjashtë muaj.

"Ne jemi dëshmitarë të një prishjeje rajonale të sistemit elektroenergjetik dhe të fajësosh Malin e Zi për këtë do të ishte jashtëzakonisht e gabuar. Problemi u ngrit si rezultat i një ngarkese shumë të madhe, rritjes së ngarkesës ditore dhe temperaturave shumë të larta. E gjithë kjo çon në Fakti që rryma nuk mund të transmetohet siç duhet dhe po vijmë tek ajo që ndodhi sot”, tha ministri i Energjisë dhe Minierave Sasha Mujoviq në një fjalim zyrtar për mediat.

Energjia u rivendos gradualisht një orë pas defektit.

Në deklaratën e tij të parë pas aksidentit, Mujoviq ka sqaruar zyrtarisht për “Vijesta” se sapo kemi temperaturë të lartë, menjëherë ndodh që ftohja e ajrit të linjave ajrore të jetë e dobët. Kjo, siç deklaroi ai, çon në faktin se për shkak të ngarkesës së lartë dhe temperaturës së lartë, linja bie dhe prishet dhe më pas krijohet një ngarkesë në linjën tjetër.

"Rrethana e keqe është se në momentin kur ka ndodhur dështimi, të gjithë konsumatorët kanë mbetur të kyçur. Shpresojmë që në momentin e kyçjes të mos ketë ngarkesë të madhe dhe të mos shkaktojë ndërprerje të reja", tha Mujoviq.

Drejtori ekzekutiv i CGES, Ivan Asanoviq, zyrtarisht tha për “Vijesta”, menjëherë pas aksidentit, se si pasojë e një shqetësimi në shkallë rajonale, ka pasur ndërprerje të energjisë elektrike në të gjithë territorin e Malit të Zi, përveç veriut. Ai tha gjithashtu se fatkeqësia ka ndodhur edhe në vendet përreth - Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë dhe një pjesë të konsiderueshme të Kroacisë.

“Shkaku ende nuk dihet dhe CGES në bashkëpunim me kolegët nga rrethina po punon për zgjidhjen e problemit dhe sigurimin e furnizimit me energji për të gjithë konsumatorët në Mal të Zi”, tha Asanović.

Të fundit