Flash News

Bota

Australia planifikon të ndalojë shitjen e cigareve elektronike përveç se në farmaci

 

Australia planifikon të ndalojë shitjen e cigareve elektronike

Australia planifikon të ndalojë shitjen e cigareve elektronike jashtë farmacive javën e ardhshme, njoftoi Ministria i Shëndetësisë.

Duke përgatitur një nga kufizimet më të rrepta të këtij lloji në botë, qeveria arriti një kompromis me një partner më të vogël të koalicionit, partinë “të Gjelbërit”, në mënyrë që këtë javë ligji për të të kalonte në Senat, dhoma e lartë e Parlamentit, njoftoi ministri Mark Butler dhe ajo parti.

“Legjislacioni ynë lider në botë do t’i kthejë cigaret elektronike në atë për të cilën u tregtuan fillimisht: si produkte terapeutike për të ndihmuar duhanpirësit e varur të largojnë zakonin,” tha Butler në një deklaratë.

Nga e hëna e ardhshme, do të jetë e paligjshme furnizimi, prodhimi, importimi ose shitja e tyre jashtë një farmacie në Australi, tha ai. Ndalimi vlen për të gjitha llojet e cigareve elektronike dhe lëngjeve për to, pavarësisht nëse ato përmbajnë nikotinë.

Nuk do të kërkohen receta për të blerë vapa, megjithëse ligji origjinal kur cigaret elektronike kërkonin fillimisht një recetë.

Ligji do të miratohet nga Parlamenti deri të enjten, njoftoi zyra e Butler.

Shoqata e Farmacistëve të Australisë, e cila përfaqëson pronarët e farmacive, ka kundërshtuar farmacitë që shesin cigare elektronike të dëmshme, sepse ka pak prova që ato i ndihmojnë njerëzit të lënë duhanin.

Michael Boning, një zëdhënës i Shoqatës Mjekësore Australiane, grupi më i madh i mjekëve, tha se ligji i ri do të krijonte një “ndryshim sizmik në përballueshmërinë e avullimit”.

Latest news