Flash News

Bota

Republicans accuse Soros of investigating Donald Trump

Republicans accuse Soros of investigating Donald Trump

As former President Donald Trump faces the possibility of criminal charges against him over payments on his behalf to buy the silence of a pornographic actress during the 2016 campaign, Republicans say the case is politically motivated, blaming as often , George Soros.

The 92-year-old billionaire investor and philanthropist, who has been falsely accused of everything from paying off violent protesters to election crimes, does not recognize or directly donate money to the New York prosecutor he is leading the investigation. But that hasn't stopped Mr. Trump and other Republicans from accusing Manhattan District Attorney Alvin Bragg of acting on behalf of Mr. Soros.

On Monday Mr Trump used his Truth Social platform to raise the false claim that Mr Bragg had received more than a million dollars from Soros. Ohio Senator JD Vance tweeted that the prosecutor was "bought by George Soros." Florida Gov. Ron DeSantis called the case a circus manufactured by a Soros-funded prosecutor.

Experts say the claims exploit a gray area of ​​campaign fundraising, where tenuous ties between donors and the candidates who ultimately receive the funds can be obscured.

Conspiracy theories also circulate about Mr. Soros, who is Hungarian-American and Jewish, that he orchestrates world events.

The false claims about Mr. Soros' ties to Mr. Trump's case stem from a donation the philanthropist made in 2021. Mr. Soros gave $1 million to Color of Change, a political group that ran an independent finance campaign for supported Mr. Bragg's election to the position of prosecutor.

Mr. Soros's spokesman, Michael Vachon, confirmed that the donor's contribution was not earmarked for use by Mr. Bragg. Mr. Soros did not donate directly to candidate Bragg's campaign, and they have never met in person, spoken on the phone or virtually, the Vachon spokesman said.

The contribution to Color of Change, which told The Associated Press it supports prosecutors seeking to change the criminal justice system, follows donations from Mr. Soros, who has made numerous contributions to support reform prosecutors around the country. since 2015, the Vachon spokesman said.

Zoti Soros shkroi në vitin 2022 se ai i mbështet këta kandidatë sepse ata investojnë në ndryshimet që ai mbështet, përfshirë programet e shëndetit mendor dhe trajtimin e varësisë nga droga si sëmundje në vend të krimit. Personalisht dhe përmes një organizate tjetër, zoti Soros dhuroi rreth 4 milionë dollarë për organizatën “Color of Change” midis viteve 2016 dhe 2022, tha zëdhënësi Vachon.

Megjithatë, republikanët dhe komentuesit në mediat sociale po shfytëzojnë donacionet e vitit 2021 për lidhur zotin Soros me akuzat e mundshme që mund të ngrihen ndaj zotit Trump. Disa postime të shpërndara gjerësisht pretendojnë në mënyrë të rreme se zoti Soros ka dhuruar drejtpëdrejt në fushatën e zotit Bragg ose ka nxitur personalisht hetimin.

“Në situata të tilla, kur një donator jep fonde pa përcaktuar qëllimin e përdorimit nga ana e organizatës, të cilën nuk e kontrollon, nuk ka një lidhje mes kontrubuesit dhe përfituesit që ka zgjedhur të mbështesë kjo organizatë”, thotë Jerry Goldfeder, ekspert financash në Nju Jork.

“Por edhe pse nuk është e saktë të thuhet se zoti Soros kontribuoi drejpërdrejt në përpjekjet për zgjedhjen e zotit Bragg, është e saktë të thuhet se entitete të lidhur me zotin Soros investuan një shumë domethënëse për zgjedhjen e prokurorit”, thotë Hank Sheinkopf, këshilltar politik në Nju Jork.

Sipas të dhënave publike, djali dhe bashkëshortja e djalit të zotit Soros, Jonathan Soros dhe Jennifer Allan Soros kontribuan në mënyrë të drejpërdrejtë për fushatën e zotit Bragg.

Zoti Soros ka dhënë miliarda dollarë për të përkrahur liberalizmin dhe për të luftuar autoritarizmin në të gjithë botën dhe si rezultat, për republikanët prej një kohe të gjatë e kanë vënë atë në shënjestër.

Për vite me radhë, teoritë e pabaza konpirative, e kanë lidhur figurën e tij me protestat e dhunshme apo ndërhyrjet në proceset zgjedhore.

Po ashtu ai është akuzuar në mënyrë të padrejtë se ka lidhje familjare me figura politike duke filluar nga guvernatorja e Miçiganit,Gretchen Whitmer deri te presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy.

“Ne duhet të kuptojmë se kjo nuk ka të bëjë fare me zotin Soros”, thotë profesori Jonathan Sarna. “Kjo ka të bëjë me një pikëpamje shumë të vjetër, antisemite se pavarësisht se hebrenjtë janë të paktë në numër, ata kontrollojnë gjithçka. Ideja që pas çdo ngjarjeje fshihet një hebre.”

The spread of such narratives is fraught with real-world consequences. In 2018, a Florida man mentioned Mr. Soros dozens of times on social media before sending explosive envelopes to newsrooms, leading Democratic figures and Mr. Soros himself.

"What's disappointing for many American Jews is that they really believed that the clichéd anti-Semitic ideas were behind them," Mr. Sarna said. "And now those ideas are back."

As Mr. Trump awaited the possible indictment on Wednesday, in an email to supporters, he continued to ratchet up the rhetoric against Mr. Soros. He has denied any wrongdoing in the case of a $130,000 payment to former porn star Stormy Daniels to buy her silence./ VOA

Latest news