Letra/ Anëtarët e PE të shqetësuar: Rusia po përdor krizën e coronavirusit për përfitime politike

Një grup ligjvënësish të Bashkimit Evropian po akuzojnë Moskën se po shfrytëzon pandeminë e coronavirusit në përpjekje për të hequr sanksionet e vendosura mbi veprimet e Rusisë në Ukrainë, sipas një letre të publikuar nga RFE / RL.

Letra, e datës 3 Prill, thotë se ndihma ruse e dhënë në mbështetje të vendeve evropiane për të trajtuar urgjencën shëndetësore të shkaktuar nga coronavirusi është pjesë e “fushatave të marrëdhënieve me publikun” që synojnë rishikimin ose heqjen e sanksioneve të BE-së.

Letra u nënshkrua nga 19 anëtarë të Parlamentit Evropian dhe iu drejtua Presidentit të Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, Presidentit të Këshillit Evropian Charles Michel dhe shefit të politikës së jashtme të BE Josep Borrell.

Ligjvënësit thanë se “kërkojnë të kundërshtojnë çdo mundësi të rishikimit ose heqjes së sanksioneve të BE-së kundër Federatës Ruse për shkak të pandemisë”.

“Autoritetet ruse duke ndjekur fushata të tilla për marrëdhënie publike si dërgimi i ndihmës humanitare në vendet e godituar më shumë si në Itali, si dhe keqinterpretimi i deklaratave nga zyrtarët e KB, mund të përpiqen të ndikojnë në pozicionin e BE dhe udhëheqjes së vendeve anëtare në lidhje me sanksionet”, shkruajnë ata.

Një burim i tha RFE / RL se letra ishte duke iu referuar një propozimi të bërë kohët e fundit nga Presidenti rus Vladimir Putin që të vendoset ngrirja e sanksioneve ekonomike për të lejuar vendet të luftojnë më mirë epideminë e coronavirusit.

Putin tha një video konferencë të Grupit 20 (G20) më 26 mars se masat kufizuese të vendosura për vendet duhet të hiqen mbi baza humanitare për të “lehtësuar shpërndarjen e ndërsjellë të ilaceve, ushqimit, pajisjeve dhe teknologjisë”.

Letra e ligjvënësve thotë se sanksionet e BE-së, të vendosura mbi aneksimin rus të rajonit të Krimesë të Ukrainës në 2014 dhe mbështetjen e saj të mëvonshme për separatistët në lindje të Ukrainës, “nuk e pengojnë Rusinë që të mbrojë siç duhet shëndetin e qytetarëve të saj dhe të kontribuojë në luftën globale kundër coronavirus “.

Letra shton se masat kufizuese nuk synojnë tregtinë me ilaçe dhe pajisje mjekësore.

Dokumenti gjithashtu vëren se sanksionet “mund të rishikohen vetëm nëse arrihet përparim thelbësor” në zbatimin e marrëveshjeve të Minskut që kërkuan t’i jepnin fund luftimeve në lindje të Ukrainës.

“Rusia mbetet e vështirë për t’u besuar”, insistuan ligjvënësit, duke cituar “deklarata shqetësuese të mjekëve rusë që akuzojnë qeverinë ruse për mbulimin e shpërthimit të coronavirusit në vend” dhe “mungesës së përpjekjeve kombëtare për të rrafshuar kurbën e coronavirusit”.

Letra përfundon duke thënë se “për sa kohë që Rusia mohon dhe fsheh të dhëna në lidhje me përhapjen aktuale të COVID-19 në vend, shtrembëron tragjedinë globale për përfitimet e saj politike dhe vazhdon veprimet agresive kundër shteteve fqinje dhe popullsisë së tyre, sanksionet e BE-së janë ndër masat e vetme ndaj Rusisë dhe për të shmangur shkeljen e mëtejshme të ligjit ndërkombëtar apo përpjekjet për të minuar vlerat tona evropiane dhe demokracinë “.