New York Times: OSBE paralajmëron qeverinë shqiptare të mos bllokojë lirinë e shprehjes online

Media amerikane The New York Times i ka kushtuar një artikull lirisë së mediave online në Shqipëri.

“Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë të hënën u kërkoi autoriteteve në Shqipëri të ndryshojnë më tej një projektligj për një sistem të ri regjistrimi për mediat online.

Harlem Desir, përfaqësuesi i lirisë së mediave të OSBE-së, i kërkoi Parlamentit shqiptar të bëjë më shumë ndryshime në legjislacionin e ri.

Projektligji i vitit të kaluar për median online dhe kërcënimi i qeverisë për të vendosur gjoba ndaj mediave elektronike të paregjistruara u kritikuan nga OSBE dhe organizatat lokale të mediave.

Desir tha se ligji nuk duhet të interpretohet si e drejtë e censurës ose e kufizimit të lirisë së shprehjes.

‘Mundësia e bllokimit të qasjes në përmbajtje në internet do të kufizohet në tre fusha’, tha Desir: ‘pornografia e fëmijëve, promovimi i akteve terroriste dhe shkeljet e sigurisë kombëtare.’

Ai gjithashtu ka rekomanduar disa modifikime shtesë “për të sqaruar masat mbrojtëse të lirisë së shprehjes dhe për të shmangur çdo rrezik të kufizimeve ose sanksioneve të padrejta për ofruesit e mediave elektronike”, shkruan New York Times.

Kujtojmë se sot për paketën anti-shpifje kanë reaguar Organizatat e Shoqërisë Civile, të cilat në një deklaratë të përbashkët kanë kërkuar që këto projektligje të tërhiqen nga qeveria dhe të rrëzohen nga Kuvendi.

“Paketat Antishpifje” për mediat, Organizatat e Shoqërisë Civile: Projektligjet të tërhiqen nga qeveria