Flash News

E-TJERA

Romani i Ylljet Aliçkës botohet në Itali: Një ironi e pamëshirshmë mbi antiheronjtë e Tiranës

Romani i Ylljet Aliçkës botohet në Itali: Një ironi e

"Këto ditë u botua në Itali romani "Metamorfoza e një kryeqyteti", i shkrimtarit Ylljet Aliçka, përkthyer në italisht nga prof Matteo Mandala, dhe botuar nga shtëpia botuese romane ‘Castelvecchi editore’. Në shënimin shoqërues me rastin e daljes së romanit, botuesi italian, ndër të tjera shkruan:

Roman mbi një qytet, të quajtur Tiranë, kryeqyteti i një regjimi stalinist ballafaquar papritmas me modernizmin; një laborator mbi natyrën njerëzore. Me një realizëm alla Cehov,  dhe një ironi të pamëshirshme Ylljet Alicka na zbulon  shtresëzimet sociale të atdheut të tij, ai shpalos një galeri të gjerë personazhesh që nga koha e komunizmit deri më sot: një poet,  i cili nga vargjet adhuruese  për socializmin real, konvertohet në ekspert të  të poezive hajk, apo epitafeve për të vdekurit, një diplomat, që  del i papunë  nga “ rinovimi i klasës politike”, skulptori zyrtar i regjimit, që përfundon duke shitur  vjeturina nëpër bankarelat e Firences,

“Metamorfoza e një kryeqyteti” shënjon një fazë të re të letersisë shqipe. Një libër antiheronjsh, që ashtu si dhe epoka që na rrëfen, të paktën në letërsi, pse jo dhe në realitet, përfundojnë të zhytur në groteskun dhe absurdin e jetës.

Të fundit