Flash News

Bota

Thatësira më e madhe e 70 viteve të fundit, Italia shpall gjendjen e jashtëzakonshme në 5 rajone

Thatësira më e madhe e 70 viteve të fundit, Italia shpall

Italia ka shpallur gjendjen e jashtëzakonshme në pesë rajone veriore, pas thatësirës më të madhe të 70 viteve të fundit.

Bëhet fjalë për rajonet Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemonte dhe Veneto, tha qeveria në një deklaratë.

Vendimi i miratuar nga Këshilli i Ministrave parashikon 36.5 milionë euro të alokuara për të përballuar thatësirën.

Lugina e lumit Po, e cila prodhon rreth 40% të ushqimit të vendit, duke përfshirë grurin dhe orizin, nuk ka parë pothuajse asnjë reshje shiu për rreth katër muaj. Lumi, më i gjati i Italisë, është shtatë metra nën mesataren.

Pothuajse gjysma e bagëtive italiane në rrezik

Gjendja e jashtëzakonshme synon të japë "mjete dhe kompetenca të jashtëzakonshme" për të siguruar zbatimin e ndërhyrjeve urgjente të nevojshme për të garantuar sigurinë publike, riparimin e dëmeve në pronën publike dhe private dhe kushtet normale të jetesës së popullsisë.

Sipas sindikatës më të madhe bujqësore në vend, Coldiretti, thatësira po kërcënon edhe gjysmën e bagëtive në Luginën e Po, ku prodhohet proshuta e Parmës.

Liqenet Maggiore dhe Garda kanë nivele më të ulëta se normalja e ujit për këtë periudhë të vitit, ndërsa më në jug ka rënë edhe niveli i lumit Tiber, i cili përshkon Romën.

Një pasojë tjetër e thatësirës është se prodhimi i energjisë hidroelektrike ka rënë ndjeshëm. Instalimet hidroelektrike, të vendosura në pjesën më të madhe në rajonet malore të Italisë veriore, prodhojnë gati 20% të energjisë së vendit.

Njoftimi vjen një ditë pasi të paktën shtatë njerëz vdiqën pasi një akullnajë në Alpet italiane u shemb, "pa dyshim" e lidhur me ngrohjen globale, sipas kryeministrit Mario Draghi.

Më shumë se njëqind komuna në veri të Italisë janë detyruar të miratojnë masa për të kursyer ujin. Verona, një qytet me një çerek milion banorë, dhe Piza së fundmi iu bashkuan atyre.

Burimi: Euronews

Të fundit