Flash News

Ditari i Opozitës

“Rilindja po planifikon vjedhje të përbindshme", Meta: Tenderi për blerjen e energjisë, aferë me përmasa kolosale

“Rilindja po planifikon vjedhje të përbindshme", Meta:

Ilir Meta ka deklaruar se qeveria e Edi Ramës po përgatit një aferë të përmasave kolosale përmes hapjes së tenderit për blerje energjie. Kryetari i Partisë së Lirisë u shpreh se “në dokumentet e tenderit çmimi i fiksuar i blerjes është 270 euro për megavat, ndërkohë që në bursë sot çmimi është 147 euro për megavat”.

Meta tha se “Rilindja nuk pret të vendoset në funksion bursa e energjisë, por është e qartë se babëzia e Rilindjes për të mbyllur tenderin korruptiv të radhës nuk pret”.

DEKLARATA E PLOTË:

Të gjitha prestigjoze ndërkombëtarë tashmë e kanë fiksuar vendin tonë falë qeverisjes së Rilindjes si vendin më të korruptuar në Europë.

Bëma më e fundit përmes Koorporatës Energjetike Shqiptare është pikërisht një aferë e pandodhur asgjëkundi tjetër përmes hapjes së tenderit për blerje energjie për 3-5 vjet.

Kjo aferë e këtyre përmasave kolosale planifikon një vjedhje të përbindshme përsëri në një ndër sektorët më të abuzuar nga Rilindja atë të energjisë elektrike.

Shqipëria ka prodhuar gjithmonë energjinë që i duhet për konsumatorët familjarë. Për shembull, në vitin 2021 ka prodhuar 5 Terra Megavat, nga 4.5 Terra Megavat që janë nevojat e vendit.

Aktualisht, ne paguajmë 94.000 Euro në ditë për anijet gjeneratorë të Vlorës, të cilat do duhet të prodhonin 100 Mega Vat, pikërisht aq sa kërkohet të blihet me këtë kontratë korruptive.

Në dokumentat e Tenderit, çmimi i fiksuar i blerjes është 270 Euro për Mega Vat. Ndërkohë, që në bursë sot çmimi është 147 Euro/Megavat. Pra, diferencat janë kolosale, sikurse kuptohet qartë se dhe vjedhja që planifikohet është kolosale.

Qeveria ka deklaruar publikisht përmes Zëvendës Kryeministres, që deri në fund të Marsit, do të jetë në operim Bursa e Energjisë. Përse nuk pritet funksionimi i bursës së energjisë, i cili është një mekanizëm rregullator për blerjen e energjisë?

Por është qartë, që babëzia e rilindjes për të mbyllur tenderin korruptiv të radhës nuk pret, kështu që deklarata për fillimin e bursës shqiptare të energjisë është thjesht një mashtrim i përsëritur si dhjetëra mashtrime të tjera gjatë këtyre viteve.

Gjithashtu, dihet që KESH ka shitur energji gjatë vitit 2022 me çmime rekord shumë të ulëta, po shumë më të ulëta sesa në bursë.

Me këtë tender korruptiv të energjisë, që gjoja do të blejë energji për 3-5 vjet, lind pyetja e madhe, çfarë do të ndodhë në kohë prurjesh, kur edhe prodhimi i energjisë me kapacitetet aktuale të vendit, është shumë herë më i madh?

Pra, i bie që KESH do të jetë duke shitur energji me 50 Euro/Megavati, e nga ana tjetër po KESH, për shkak të këtij tenderi korruptiv me çmim të fiksuar 3-5 vjet, do vazhdojë ta blejë me 270 Euro Megavati. Pra, do të shkarkojnë ujin pa prodhim energjie, vetëm e vetëm që kontrata korruptive të vazhdojë.

Përse duhet kjo kontratë korruptive kur energjia fare mirë mund t’u blihet nga prodhuesit shqiptarë, të cilëve u është vënë edhe taksë e jashtëzakonshme.

Që çdo shqiptar të kuptojë sa e korruptuar është kjo qeveri mjafton një fakt i thjeshtë: Këta bëjnë tender me çmim të fiksuar 270 Euro/Megavati, kur vetë Bashkimi Europian, ka caktuar një çmim tavan 180 Euro/Megavati për deri në fund të vitit 2024.

Vendi ynë është një vend i bekuar për mundësitë e tij të jashtëzakonshme për prodhim të energjisë elektrike. Falë burimeve hidrike, atyre fotovoltaike, të erës dhe të biomasës, Shqipëria përmbush me lehtësi të gjitha nevojat e saj dhe pa asnjë diskutim mund të eksportojë në mënyrë të vazhdueshme dhe të qëndrueshme energji.

Por, korrupsioni i Qeverisë është ai që ka penguar me çdo mjet shfrytëzimin e këtyre burimeve, të cilat do të prodhonin energji të pastër dhe me çmim shumë të lirë për qytetarët shqiptarë, në mënyrë që të vazhdojnë tenderat korruptivë me qindra milionë Euro në kurriz të qytetarëve shqiptarë dhe në kurriz të bizneseve të ndershme në këtë vend.

Ndaj 14 maji është një ditë shumë e rëndësishme ku fuqia e bashkimit dhe vota e ndëshkimit do t’i thotë rilindjes mjaft me korrupsionin tënd i cili po dëmton ccdo qytetar të ndershëm në këtë vend, ccdo sipërmarrje të ndershme në këtë vend i cili po dëbon nga vendi dhe njëkohësisht i cili po kthehet në një problem tepër dramatik për familjet shqiptare dhe për shoqërinë tonë.

Të fundit