Flash News

E-TJERA

Shqipëria në Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit 2022: Pavarësia editoriale dhe integriteti fizik i gazetarëve në rrezik

Shqipëria në Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit

Sipas Indeksit të ri Botëror të Lirisë së Shtypit nga Reporterët pa Kufi (RSF) i publikuar së fundmi, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi arritën përparim të lehtë në lirinë e medias në Ballkanin Perëndimor krahasuar me një vit më parë.

Indeksi krahason nivelin e lirisë së shtypit që gëzojnë gazetarët dhe mediat në 180 vende dhe territore. Renditja e Indeksit bazohet në një pikë që varion nga 0 në 100 që i caktohet çdo vendi ose territori, ku 100 është rezultati më i mirë i mundshëm (niveli më i lartë i mundshëm i lirisë së shtypit) dhe 0 më i keqi.

Sipas rezultateve të këtij viti, Maqedonia e Veriut është renditur më mirë në rajon. Ky vend u rendit i 57-ti në botë. Kosova është e 61-ta, e ndjekur nga Mali i Zi në vendin e 63-të, si dhe Bosnja dhe Hercegovina në vendin e 67-të. Rezultatet më të këqija në rajon i kanë arritur Serbia, e cila u rendit e 79-ta në botë dhe Shqipëria e renditur e 103-ta.

I gjithë Ballkani Perëndimor është në kategorinë e vendeve me liri “problematike” të shtypit. Rezultatet e arritura nga vendet janë më të ulëta se vitin e kaluar, por në mënyrë paradoksale renditja e tyre është më e lartë.

Megjithatë, siç paralajmëroi RSF, "nën dritën e metodologjisë së re, duhet pasur kujdes kur krahasohen renditjet dhe rezultatet e vitit 2022 me ato të vitit 2021".

Metodologjia e re përdori 5 tregues të rinj për të përpiluar Indeksin – kontekstin politik, kuadrin ligjor, kontekstin ekonomik, kontekstin sociokulturor dhe sigurinë. Ai gjithashtu dha një përkufizim të ri të lirisë së shtypit, shkruan european vestern balkans.

Shqipëria , Pavarësia editoriale dhe integriteti fizik i gazetarëve në rrezik

Krahasuar me një vit më parë, kur arriti rezultatin 69.41 dhe renditej në vendin e 83-të, Shqipëria pësoi një përkeqësim në fushën e lirisë së medias në vitin 2022. Me pikën 56.41, ky vend renditet më i ulëti në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Krahas pavarësisë editoriale që kërcënohet përmes institucioneve shumë të politizuara të rregullimit të medias dhe menaxhimit të medias publike, vlerëson RSF. Ai është minuar nga krimi i organizuar, dështimi i shtetit për të ofruar mbrojtje dhe madje edhe dhuna policore.

Në çështjen e mbështetjes dhe respektimit të autonomisë së medias dhe rolit të tyre në mbajtjen e qeverisë dhe politikanëve përgjegjës, sipas RSF, situata nuk është mjaft e mirë. Gazetarët kritikë ndaj qeverisë përballen me sulme të rregullta politike që synojnë t'i diskreditojnë ata dhe ata kanë vështirësi në aksesin e informacionit publik, gjë që rrezikon kufizime të mëtejshme nga një centralizim i fundit i komunikimit të qeverisë.

Shumica e mediave private janë në pronësi të kompanive që kanë disa lidhje me politikanë dhe ndërsa ka qindra media online në vend, vetëm një pakicë e vogël ka një model të qëndrueshëm biznesi me financim transparent, paralajmëroi RSF.

Të fundit