Këshilla për një nxirje që zgjat

Në këto ditë të nxehta, para se të shkojmë në plazh është shumë e rëndësishme të dimë se cilat janë këshillat më të dobishme për të ndihmuar lëkurën tonë të marrë një ngjyrë për t’u patur zili.

Ne duhet ta dimë se trupi ynë për vetëmbrojtje gjatë ekspozimit të lëkurës në diell prodhon një substancë të quajtur melaninë, e cila prodhohet me shpejtësi të ndryshme, varësisht nga lloji i lëkurës, kohëzgjatja e ekspozimit ndaj diellit dhe ushqimi.

Para së gjithash duhet të menaxhojmë ekspozimet e para ndaj diellit, lëkura jonë ka nevojë për kohë për të prodhuar mjaftueshëm melaninën, përndryshe rrezikojmë djegiet e këqija dhe për pasojë pamundësinë që melanina të arrijë në shtresat e jashtme të lëkurës.

Ekspozimet e para duhet të kenë një kohëzgjatje të shkurtër, gjithmonë duke përdorur një mbrojtës të mirë diellor (FSP). Fillimisht zgjedh një krem me mbrojtje 30, të paktën për fytyrën, pastaj e ndryshon kremin duke zgjedhur me mbrojtje 15. Kjo gjithmonë në varësi të ngjyrës së lëkurës. Personat që kanë një pigment lëkure të bardhë, këshillohen të përdorin mbrojtës 30 për një kohë më të gjatë, deri sa të marrin një ngjyrë pak të errët.

Një nga mënyrat më të lehta është të hani ushqime të pasura me beta karotene. Ajo nuk rrit prodhimin e melaninës, por thjesht shndërrohet në vitaminë A nën lëkurë, në mënyrë që të promovojë rrezitje tonë duke shtuar pigmentim portokalli e melaninës pigmentim.

Le të shohim ushqimet më të pasura me beta karotene: karota, arugula, lakër Brukseli, kungull të verdhë, hurmë, domate, radhiqe, speca, patate e ëmbël, rrepkë jeshile, spinaq, kajsi, hithra, majdanoz.

Beta karotene së bashku me vitaminën A dhe C (e cila nxit prodhimin e kolagjenit) dhe disa minerale (selen dhe zinkut) janë thelbësore për të mbrojtur qelizat tona nga oksidimi i parakohshëm.