Mjekët në Kinë: Koronavirusi mund të dëmtojë shëndetin riprodhues të meshkujve

Mjekët pretendojnë se koronavirusi i ri “mund të shkaktojë dëme te testikujt e meshkujve”. Sipas një shkrimi të botuar në “Dailymail”, mjekët në Wuhan (vendi ku lindi koronavirusi) paralajmëruan se sëmundja mund të ndikojë në prodhimin e spermës. Megjithatë, asnjë studim nuk ka vërtetuar se koronavirusi i ri do të ndikojë pjellorinë e burrave. Mjekët sugjeruan mundësinë e dëmtimit serioz të imunitetit të testikujve. Ata u kanë kërkuar pacientëve të shëruar të testojnë cilësinë e spermës dhe nivelin e hormoneve.

Edhe pse koronavirusi sulmon kryesisht mushkritë dhe sistemin imunitar të një personi, ai, në teori, mund të dëmtojë aftësinë e një njeriu për të riprodhuar, sipas Spitalit Tongji në Wuhan. Komentet u bënë nga mjeku Li Yufeng dhe ekipi i tij në Qendrën e Spitalit për Mjekësi Riprodhuese.

Spitali Tongji, i lidhur me Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Huazhong, është një nga spitalet e caktuar nga qeveria për të trajtuar pacientët me koronavirus që kur një shpërthim filloi në Ëuhan në janar. Sipas ekspertëve, koronavirusi i ri, i njohur si SARS-CoV-2, hyn në qelizat e njeriut dhe shkakton dëmtimin e indeve duke lidhur proteinën e tij të gurtë në proteinën e membranës qelizore në enzimën 2-konvertuese të angiotenzinës (ACE2).

ACE2 dihet se është i pranishëm në organe të tjera njerëzore përveç mushkërive dhe veçanërisht mund të jetë i bollshëm në testikujt e një njeriu. Mund të përqendrohet në disa qeliza të cilat lidhen drejtpërdrejt me aftësitë riprodhuese të mashkullit, përfshirë qelizat e mikrobeve, qelizat mbështetëse dhe qelizat Leydig, pretendoi ekipi.

Ata shtuan se gjatë shpërthimit të SARS në 2002 dhe 2003, mjekët vëzhguan një dëmtim serioz të sistemit imunitar në testikujt e disa pacientëve meshkuj. Edhe pse mjekët nuk zbuluan koronavirusin SARS, ose SARS-CoV, në testikujt e pacientëve, ata mund të pësonin inflamacion në organet e tyre seksuale, tha studimi.