Rihanna bën histori me kopertinën e “British Vogue” me simbolin e fuqisë së afo-amerikanëve

Këngëtarja Rihanna – e cila prej disa kohësh është tërhequr nga muzika – la bërë histori në botë me paraqitjen e saj në kopertinën e “British Vogue”. Rihanna mbante në kokë një “durag” që është dhe simbol i fuqisë së njerëzve me ngjyrë.

Durag apo do-rag ose du-rag është një shall që vendoset në kokë, kryesisht për të mbajtur më mirë gërshetat. Ky fillimisht u përdor nga gratë e varfra punëtore dhe skllave të shekullit XIX.

Pas lëvizjes për fuqizimin e komunitetit afro-amerikan e njohur si “Black Power Movement” duragët u kthyen në aksesor të zakonshëm dhe u përdorën nga shumë personazhe të njohur, duke përfshirë reperë dhe atletë. Duragët u bënë simbol të mbijetesës dhe fuqisë së afro-amerikanëve.

Por për një paraqitje e tillë është e pabesueshme edhe për redaktorin revistës së njohur “British Vogue”, Edëard Enniful, i cili shkruan:

“A e kisha imagjinuar ndonjëherë që do të shihja një durag në kopertinën e Vogue?”

Ai tregon gjithashtu në postimin e tij se ishte ideja e Rihannas që të shfaqej me durag, i cili u krijua nga Stephen Jones.

“Për setin fotografik, ajo dëshironte një dekadë të re. Kemi punuar me një arkiv të konsiderueshëm për të gjetur një propozim të ri. Ishte ora 2 e mëngjesit kur më ra telefoni dhe më tha: ‘Po sikur të përdorim një durag?’”

Kujtojmë se kjo nuk është hera e parë që Rihanna mban një durag në kokë – këtë e ka bërë edhe në Grammy Awards.

 

View this post on Instagram

 

The May 2020 issue of @BritishVogue was created prior to the pandemic which has subsequently brought the world almost to a halt. But, as the Editor-in-Chief of a magazine that prides itself on entertaining, delighting and distracting even under the most difficult of circumstances, I am thrilled to announce the inimitable @BadGalRiri as our May 2020 cover star. Rihanna is a woman I am lucky enough to count among my closest creative collaborators. And did I ever imagine that I would see a durag on the cover of Vogue? No, reader, I did not. Although this potent symbol of black life – of self-preservation, resistance and authenticity – has an important place in popular culture, it is rarely viewed through the prism of high fashion. Yet, here we have the most fabulous, aspirational and beautiful durag, worn by a woman who is breaking every boundary she comes up against. How exciting. See the full story and interview by @AfuaHirsch in the new issue, on newsstands and available for free digital download Friday 3 April. #Rihanna wears all @Burberry by @RiccardoTisci17 and a @StephenJonesMillinery durag. Photographed by @StevenKleinStudio and styled by moi, with hair by @YusefHairNYC and @NaphiisBeautifulHair, make-up by @IsamayaFfrench using @FentyBeauty and nails by @RedHotNails. With thanks to @JillDemling.

A post shared by Edward Enninful, OBE (@edward_enninful) on