Flash News

E-TJERA

The government sells the land on the coast for the hotels of the 'oligarchs'

The government sells the land on the coast for the hotels of the

On one of the most beautiful shores of the Ionian in Palasa, the new villas of the tourist village "Green Coast" owned by the 'Balfin' group are offered for daily rent up to 300 euros or for sale up to 1 million euros. Even the price of land in this area is expensive - it ranges up to 350 euros per square meter according to real estate agency announcements.

However, when the Albanian government decided to sell a plot of land of almost 9 thousand square meters to the company 'Green Coast' shpk a month ago, it applied a much lower selling price, equal to 2135 lek [18.2 euro] for square meter.

According to the decision of the Council of Ministers dated July 13, the company 'Green Coast' will pay the state budget a total of 18.7 million lek [160 thousand euros] for an area of ​​8774 m2, on which a luxury hotel is expected to be built .

This is not the only case when coveted state lands on the coast or in the capital are sold to private investors for prices many times cheaper than those of the real estate market. According to economic experts, these transactions, although formally legal, constitute a clientelistic favoritism of the government for the oligarchs and damage to public interests.

"The case when the government with VKM sells to an investor out of competition is nothing more than an indication of state capture by oligarchs and government clients and a harmful, dangerous and unconstitutional symbiosis between them," Zef said. Preçi, director of the Center for Economic Research in Tirana.

Asked by BIRN about favoring businessmen at the expense of citizens, the government did not respond to a request for comment by the time of this writing.

While the company "Green Coast" shpk emphasized that the land was purchased in accordance with the laws in force and with the value determined in the methodology of calculating the price of the land - a document approved by normative acts and decisions of the Council of Ministers.

"The land you refer to will be used for the construction of a five-star hotel and has not been benefited by paying less than what is determined by the methodology for calculating the price of land in the Republic of Albania," said the company 'Green Coast' in a reply via e-mail.

"From our side, it was not requested to take the land free of charge or at 1 euro per square meter, despite the fact that the by-laws pursuant to Article 29, Law No. 93/2015 on Tourism or/and the by-laws of the Law on Strategic Investments, it was allowed," the company added, emphasizing that it could take the land for free.

"Balfin" group is one of the largest investment conglomerates in Albania and the region. It is run by the Albanian businessman, Samir Mane who is described as the richest man in the country or labeled as an 'oligarch' with influence in policy making.

Vlera e përdorur nga qeveria për privatizimin e pronave publike është bazuar mbi një hartë të vjetër të vitit 2014 për çmimet referencë të tokës, që nuk pasqyron çmimet e tregut të lirë dhe krijon dëm financiar për të ardhurat publike. Harta u kritikua se ishte larg çmimeve reale të tregut që në momentin kur u miratua nga qeveria.

Agjentët e tregut imobilar thonë se çmimet janë në progresion rritjeje çdo vit dhe ato që përdor qeveria për shitje apo kompensim janë krejt të pabazuara në realitetin e çmimeve të tregut.

Arbër Brahaj nga Shoqata Kombëtare e Ndërmjetësve të Pasurive të Paluajtshme, NAREA, i tha BIRN se në përgjithësi të gjitha çmimet që përdoren si referencë nga ana e shteti janë jo të lidhura me realitetin e tregut të lirë.

“Shitjet nga ana e shtetit duhet të shoqërohen me raport vlerësimi për pronën që shitet,” tha Brahaj duke shtuar se “në këtë mënyrë do kishte dhe përgjegjësi penale për dëme financiare”.

Rasti i shitjes së tokës shtetërore në Palasë me çmim shumëfish më të ulët se tregu nuk është i vetmi, por një praktikë që qeveria e kryeministrit Edi Rama e ka ndjekur edhe me biznesmenë të tjerë, duke u dhënë atyre prona në zonat më të lakmuara të Tiranës apo në bregdet.

Në nëntor të 2021, Këshilli i Ministrave i shiti shoqërisë “Building Construction”, 2137 metra katrorë tokë pranë Ish-Gardës së Republikës në Tiranë me çmim 66.9 mijë lekë për metër katror, në funksion të një ndërtimi privat që kompania po bënte në këtë zonë.

“Momenti i kalimit të pronësisë së pronës shtetërore në pronë private do të lidhet me realizimin e projektit, në funksion të të cilit është kërkuar kalimi i pronës shtetërorë në pronë private,” thuhet në vendim. “Building Construction” është një kompani e themeluar në vitin 2011 nga Sokol Meqemeja, i cili ia ka dhuruar 100 për qind të aksioneve në vitit 2015 shtetasit Ilir Merja.

Çmimi i përdorur dhe në këtë rast është referencë në hartën e vitit 2014 për këtë zonë kadastrale, e cila është një nga më të shtrenjtat e kryeqytetit për pasuritë e paluajtshme.

Kontrata e privatizimit të tokës bazohet në një Akt Normativ të qeverisë “Berisha” të vitit 2008  ‘Për privatizimin dhe dhënien në përdorim shoqërive tregtare dhe institucioneve shtetërore të ndërmarrjeve apo objekteve të veçanta mjeteve kryesore dhe mjeteve të xhiros të këtyre ndërmarrjeve’ dhe në një vendim të qeverisë “Rama” të vitit 2019, “Për përcaktimin e kritereve dhe të kushteve për kalimin e pronës shtetërore në pronë private, në funksion të planeve të përgjithshëm vendore”.

Në prill të vitit 2021, qeveria “Rama” privatizoi me një çmim për pak më shumë se 1 mijë lekë për metër, 55 mijë metra katrorë në Hamallaj të Durrësit, në funksion të ndërtimit të fshatit turistik “Lalzi Marina” nga shoqëritë “Sviluppo Mare 1” dhe “S&D INVEST” që zotërohen nga biznesmenët Redi Peza dhe Gentjan Sula.

Kompanitë “Building Construction”, “Sviluppo Mare 1” dhe “S&D INVEST” u kontaktuan nëpërmjet emailit nga BIRN, por nuk komentuan deri në publikimin e këtij shkrimi.

Në këtë zonë bregdetare, sipas Brahajt, çmimi i tregut varion nga 20 deri 100 euro për metër katror.  Në emër të NAREA, ai propozon që qeveria të përdorë çmimet e ponderuara sipas zonave kadastrale.

“Ky model do rezultonte në përdorimin e çmimeve sa më të përditësuara dhe të përafërta me tregun e lirë nga ana e qeverisë dhe drejtorive tatimore,”sugjeron Brahaj.

“Në tërësi ne e shikojmë të gabuar përdorimin e çmimeve të referencës, pasi ekzekutivi nuk duhet të ketë fuqinë të përcaktojë çmimet me të cilat do të paguajë apo dëmshperblejë një pronë, pasi kjo krijon një konflikt interesi,” shtoi ai.

For economist Zef Preçi, the decisions of the Council of Ministers on the sale of public property create space for abuse of power and corruption.

"The lack of transparency in the implementation of the law on strategic investments and the misuse of state authority - especially collegial decision-making like this government decision, leaves a path for well-founded suspicions of misuse of state authority to the detriment of public interests and corruption," he concluded. / BIRN

 

Latest news